TOP

DNA spray tegen overvallers

De politie Rotterdam-Rijnmond gaat het gebruik van DNA-spray om winkelovervallen tegen te gaan uitbreiden. Eind vorig jaar werden 21 winkels en tankstations in de regio uitgerust met dit nieuwe beveiligingssysteem.

Wordt DNA-spray het nieuwe middel tegen overvallers? Het draait allemaal om een spray met een unieke DNA-code, waarmee de politie kan aantonen dat een verdachte in de betreffende winkel is geweest. Winkeliers die zijn uigerust met het systeem hebben boven hun winkeldeur een apparaat hangen waarmee de overvaller bij het verlaten van de winkel wordt besproeid met een onzichtbare chemische stof.

De eerste resultaten met de test in Rotterdam-Rijnmond is naar tevredenheid verlopen. Het aantal winkelovervallen in de betreffende straten is gedaald. Er is ook interesse vanuit andere politieregio’s en in Groot-Brittannië heeft een experiment met DNA-spray het aantal overvallen in het testgebied zelfs met 85% teruggebracht.

In de Rotterdamse wijk Charlois startte vorig jaar ook een experiment met winkeliers die dure bezittingen insmeren met het DNA, dat zeer moeilijk te verwijderen is. De gestolen goederen blijven zo maandenlang herkenbaar. Ook de eerste resultaten van deze proef zijn volgens de politie zeer bemoedigend.