TOP

Meer streetwear dan klassiek bij Jacket Required [Verslag]

Zo'n 200 jonge en gevestigde mannenmodemerken stonden 5 en 6 januari op de beurs Jacket Required in Londen. Textilia deed verslag.

‘Bomberjacket Required’ was een betere naam geweest voor de mannenmodebeurs op Brick Lane, in de hippe Londense wijk Shoreditch. Terwijl de bezoekers van de Pitti Uomo in Florence regelmatig worden gespot in driedelig pak, is de dresscode op Jacket Required meer casual dan jasje-dasje. Ook de aanwezige merken passen eerder in het denim of streetwear-segment dan dat van de klassieke mannenmode. Van gevestigde namen als Evisu en Carhartt tot jonge Scandinavische merken als Avec en Hentsch Man: Jacket Required is een beurs van en voor jonge, mode-bewuste mannen met een voorkeur voor premium streetwear.

Kale opzet

Hans Ubbink, dit jaar voor het eerst op de beurs, lijkt dan ook een vreemde eend in de bijt. Toch is internationaal sales-manager Jeroen van der Heide tevreden. “De UK is voor ons een hele interessante markt. We krijgen dan ook een positieve respons. Bovendien komen hier ook veel andere buitenlandse buyers, van Rusland tot Japan.” Ook Marijn Verschure, die zijn schoenenlijn Wednesday Whiskey presenteert, is blij met de keuze voor Jacket Required. “De eigenaar van Blacksheep Road, waar mijn merk ook wordt verkocht, raadde me aan voor deze beurs te kiezen. Een goed advies, want ik heb al veel potentiële klanten ontmoet.” Met een huurprijs van 5000 pond is een stand op Jacket Required niet bepaald goedkoop. Voor die prijs krijg je ook niet meer dan een paar vierkante meter en een paar rekken of tafels. Toch heeft dit volgens Verschure ook een voordeel. “Door de kale opzet draait het echt om het product, niet de branding. Zo zie je meteen welke merken echt iets moois bieden en zich onderscheiden van de massa.”

Mooie accessoires

Wat betreft trends is het mixen van materialen en stijlen ook hier duidelijk zichtbaar. Luxe uitgevoerde bomerjacks, klassieke broeken met sportelementen en bergschoenen met een sneakerzool: aankomende winter draait het om slimme en stijlvolle combinaties. Opvallend op Jacket Required is dat er vrij veel aandacht is voor accessoires, meestal een ondergeschoven kindje in de mannenmode. Van classy zonnebrillen en horloges van het Californische merk Electric tot klassieke hoeden met een moderne touch van Dasmarca: voor de winkelier die op zoek is naar mooie bijproducten is Jacket Required absoluut een interessante beurs.