TOP

Meekijken bij een overval

Voor de kleinere winkelier in risicogebieden is er nu een camerasysteem beschikbaar dat in directe verbinding staat met de meldkamer van de politie, die zo live mee kan kijken en actie ondernemen.

Vergroten Heterdaadkracht is de naam van het project, dat een initiatief is van de Politie Rotterdam. Het voorziet de kleinere winkelier van een innovatief camerasysteem, dat in directe verbinding staat met een meldkamer. Zodra de winkelier wordt overvallen drukt hij een knop in, waarna er direct meegekeken kan worden.

Het camerasysteem moet de pakkans van overvallers vergroten, doordat de tijd tussen de overval en de melding verkleind wordt. Als de overvallers ontkomen, worden de beelden gebruikt om ze alsnog op te sporen. Door de opgenomen camerabeelden heeft de politie bovendien een beter signalement. De Politie Rotterdam Rijnmond heeft voor het project al de NBL (Nederland Breedband Land) Award gewonnen.

Inmiddels is het systeem bij vijf winkeliers in Rotterdam geplaatst, deze week komen daar nog twaalf bij. Hier zitten ook twee modewinkels bij. Een sticker op de winkelruit met een melding over het camerasysteem moet overvallers tevens afschrikken.

Iets voor uw winkel?
Het systeem wordt geplaatst door Unisoft Total Services. De verbinding die nodig is voor contact met de meldkamer kost €41 per maand en is meteen geschikt voor pinbetalingen en telefoonverkeer. De eenmalige investering voor het camerasysteem is afhankelijk van het type camera’s. Reken op een bedrag vanaf  €400. Het wachten is dan tot het regionale politiekorps meewerkt, maar er kan ook al met particuliere beveiligingsbedrijven worden samengewerkt.