TOP

Maud’s moderubriek #23

Wat gebeurde er afgelopen week allemaal in de wondere wereld van de mode? Modejournalist Maud Gerards volgt de ontwikkelingen binnen de industrie op de voet. Deze week: ontevredenheid binnen de mode-industrie, ex-ontwerper van Balenciaga aangeklaagd en Max Mara is dol op Kate Middleton.

Ontevreden fashionista’s

Nog niet werkzaam in de mode, maar zat je daar wel aan te denken? Think again, want recente studie toont aan dat de meeste mensen die in de modebranche werken niet gelukkig zijn met hun baan. Voor het onderzoek ondervraagde een bedrijf in New York zo’n 1300 modeprofessionals en wat bleek? Niet eens de helft is blij met zijn of haar baan.

Het aantal ontevreden mensen in de mode stijgt. Waar nu nog maar 49 procent blij is met de huidige baan, was dat nog 51 procent in 2012 en zelfs 60 procent in 2011. Maarl liefst 86 procent van de ondervraagden geeft aan klaar te zijn voor een nieuwe baan.

Aan de salarissen kan het niet liggen, die zijn volgens het onderzoek de afgelopen jaren flink gestegen in de branche. Het tijdschrift New York Magazine verklaart de cijfers door de vervagende grens tussen werk en privé. Veel mensen in de modewereld zijn continu online voor hun werk, ook buiten kantooruren.

Balenciaangeklaagd

PPR heeft het er maar druk mee. Eerst verandert de luxegroep haar bekende naam PPR naar Kering, nu zou het bedrijf ex-creatief directeur van Balenciaga Nicolas Ghesquière willen aanklagen.

Nicolas Ghesquière verliet onlangs het modehuis en gaf een tijd daarna een openhartig interview in het nieuwe tijdschrift System. De modeontwerper voert daarin een openhartig gesprek met de interviewer en deelt enkele rake klappen uit aan de directie van zijn voormalige werkgever.

“Ik had een geweldige studio en een ontwerpteam waarmee ik erg close was, maar het bedrijf werd meer en meer een bureaucratie en steeds meer corporate, tot het niet eens meer gelinkt kon worden aan mode”, aldus de 42-jarige ontwerper. “Het voelde voor mij alsof ik leeggezogen werd, alsof ze mijn identiteit wilden stelen, terwijl ze dingen aan het homogeniseren waren. Het gaf me gewoon geen voldoening meer.”

Kering heeft nog niks openbaar gemaakt, tot nu toe is de aanklacht nog een gerucht. De rechtszaak zou zich richten op schending van geheimhoudingsplicht.

Kate voor Max Mara

Het Britse koningshuis lijkt populairder dan ever sinds Prins William een ring om Kate Middleton haar vinger schoof. Nu de brunette ook nog zwanger is, zitten koningsgezinde modeliefhebbers al helemaal op het puntje van hun stoel. Middleton is  namelijk het grootste stijlicoon van het moment, dat blijkt uit een enquête van The Daily Mail. Normaal is de berichtgeving van deze kwaliteitkrant ongeveer even geloofwaardig als een handlezer op de kermis, maar deze uitkomst mag voor de verandering aangenomen worden.

Kleding die de toekomstige koningin van Groot-Brittannie draagt is binnen een mum van tijd uitverkocht. Het Italiaanse merk Max Mara doorzag dat en besluit nu mee te liften op de populariteit van Kate Middleton. Daarom noemt het label nu één van de jassen uit de vorige wintercollectie naar de Duchess. Het model heette eerst Belli, maar nu Middleton erin gespot is en de verkoop wellicht een boost kan gebruiken gaat de jas voortaan door het leven als de ‘Kate’.