TOP

Maud’s moderubriek #31

Wat gebeurde er afgelopen week allemaal in de wondere wereld van de mode? Modejournalist Maud Gerards volgt de ontwikkelingen binnen de industrie op de voet. Deze week: Kleding ruilen, Fashion's Night Out en de best geklede Europeanen.

Hip: de kledingruil
Veel retailers zullen een pesthekel hebben aan de crisis, maar de economische malaise heeft in ieder geval één trend opgeleverd: het ruilen en verkopen van kleding die aan het verstoffen is in de eigen garderobe. Niet alleen ruilen (met name) vrouwen in besloten kring hun miskopen of afdankertjes, sommige vrouwen pakken het groots aan.

Zo is er op zaterdag 7 september een Meet my Wardrobe pop-up store in Diemen, waar iedereen de kans krijgt haar spullen te verkopen die niet meer worden gedragen. Het evenement is er een van de velen die worden georganiseerd. Op 7 september mag je de behaalde winst houden, maar de organisatie tipt dat de verdiende euro’s ook aan een goed doel kunnen worden geschonken.

Niet alleen de crisis zal te maken hebben met de trend. Het lijkt erop dat de consument zich steeds bewuster wordt van de invloed die het koopgedrag heeft op het milieu. Mocht deze manier van een nieuwe garderobe aanschaffen doorzetten op grote schaal, dan zou dit zomaar gevolgen kunnen hebben voor de moderetail. Voor de consument komt anno 2013 van ruilen in ieder geval geen huilen meer. 

Vogue Fashion’s Night Out
Nog zo’n evenement waar de Nederlandse modeliefhebber naar uit zal kijken is de jaarlijkse Vogue Fashion’s Night Out. Voor de tweede keer organiseert het modeblad een Nederlandse editie van dit modefestijn, die op 5 september plaatsvindt. Tientallen winkels in de PC Hooftstraat, de Van Baerlestraat, de Hobbemastraat en op de Dam doen mee met het evenement en openen hun winkeldeuren de hele avond lang.

Om 18 uur wordt de avond officieel geopend met een modeshow in de Bijenkorf op de Dam. De rest van de avond kunnen bezoekers pendelen van de Dam naar Oud-Zuid en terug. Toegang is gratis voor iedereen met een uitnodiging. Deze is te vinden in het septembernummer van de Nederlandse Vogue.

Italianen het best gekleed
 Het zal niet geheel als een verrassing komen, maar nu is er ook onderzoek dat de aanname ondersteunt: Italianen zijn de best geklede Europeanen. Vakantiewebsite Zoover vroeg aan 12 duizend bezoekers hun mening te geven over de kledij van Europeanen.

In totaal vindt 35 procent van de ondervraagden dat Italianen de beste kledingsmaak hebben. De tweede plek is voor de Fransen, die op de voet worden gevolgd door de Zweden. Het minst gecharmeerd waren de deelnemers van de Poolse kledingstijl. De Duitsers en Grieken komen er in het onderzoek ook niet al te best vanaf.

Typisch: Bijna iedere ondervraagde zette zijn of haar eigen nationaliteit zeer hoog in de top tien. Zo ook de Nederlanders. In de uiteindelijke lijst eindigde ons land op de achtste plek, terwijl de Nederlandse deelnemers het eigen land gemiddeld op plaats drie zetten.