TOP

Maud’s moderubriek #22

Wat gebeurde er afgelopen week allemaal in de wondere wereld van de mode? Modejournalist Maud Gerards volgt de ontwikkelingen binnen de industrie op de voet. Deze week: wie wonnen er CDFA Awards en wat gaat Marc Jacobs doen?

CDFA Awards
Een hattrick voor Proenza Schouler. Voor de derde keer wonnen de ontwerpers  Jack McCollough en Lazaro Hernandez van het modelabel Proenza Schouler de womenswear designer of the year’ award, uitgereikt door de Council of Fashion Designers of America (CFDA). Deze prijs viel ook al in handen van de twee in 2007 en 2011. Voor Hernandez en McCollough kwam de prijs toch weer als een verrassing. In de strijd om de award liet Proenza Schouler de ontwerpers Marc Jacobs en Alexander Wang achter zich.

Ieder jaar rijkt de CFDA een reeks awards uit die voor de mode-industrie net zo belangrijk is als de Oscars. Afgelopen maandag was het weer zo ver en tout modeland, denk Anna Wintour, Michael Kors en vele andere zwaargewichten, was erbij. De prijs voor beste damesmodeontwerper was dan ook niet de enige die werd uitgereikt.

Givenchy’s Riccardo Tisci mocht naar huis met de prijs voor beste internationale modeontwerper. Oscar de la Renta ontving de ‘founders award’ uit handen van niemand minder dan Hillary Clinton en Phillip Lim maakte volgens de jury het afgelopen jaar de beste accessoires. Verder was er nog de ‘menswear designer of the year’ award die ging naar Thom Browne en won Vera Wang de ‘Geoffrey Beene lifetime achievement’ Award. Kortom: één groot feest met veel terechte winnaars.

Marc Jacobs weg bij Marc by Marc Jacobs
Hij viel niet alleen buiten de prijzen tijdens de CFDA awards afgelopen maandag, maar maakte kort daarna ook nog eens een rigoureuze beslissing. De Amerikaanse ontwerper Marc Jacobs legt zijn ontwerpfunctie neer bij zijn eigen label Marc by Marc Jacobs. Behalve dit jongere zusje van het label Marc Jacobs, ontwerpt de designer al lange tijd de collecties van het Franse modehuis Louis Vuitton. De reden van het vertrek bij Marc by is dan ook dat hij zich meer wil focussen op Marc Jacobs en Vuitton.

Hoewel Marc Jacobs wel betrokken blijft bij het ontwerpproces, nemen twee anderen het desgin van hem over. Een van die vervangers is de Britse ontwerpster Luella Bartley, die meerdere jaren afwezig is geweest in de mode-industrie. Zij krijgt de taak van design director terwijl Katie Hiller aan de slag gaat als creative director. De eerste Marc by Marc Jacobs-collectie van de twee zal die voor de winter van 2015 zijn.