TOP

Mattijs van Bergen wint Mercedes-Benz Dutch Fashion Award 2012

Vanavond tijdens de uitreiking van de zesde Dutch Fashion Awards in de Grote Kerk in Den Haag is Mattijs van Bergen terecht winnaar geworden van de hoofdprijs van de avond, de Mercedes-Benz Dutch Fashion Award 2012.

Mattijs van Bergen won niet alleen de hoofdprijs, waarvoor hij een cheque kreeg van 25.000 euro uit handen van hoofdsponsor Mercedes-Benz CEO Martin Hegeman, maar sleepte ook de International Fashion Incubator Award 2012 in de wacht waarmee hij zijn label kan gaan promoten op Europees niveau.

Sprookjes met gouden ceintuurtjes
Terecht: overals, jurken, rokken, tops en broeken met folkloristische stroken en etnische prints waren door Van Bergen bijeengebracht tot een sprookjescollectie. Het conceptuele zat niet in de vorm maar in de dessin- en materialenmix. Ook was er stilistisch veel teweeggebracht met de prachtige sieraden en steeds een gouden ceintuurtje in de taille. Daardoor ligt het werk van Van Bergen heel dicht bij een label dat de markt op kan en het daar waarschijnlijk heel goed zal gaan doen. Van Bergen bedankte zijn moeder die de sieraden maakte, maar ook zijn team met de woorden ‘Head in the cloud, feet on the ground’.

Incubator Award
Met mannenpakken, maar ook kamerjassen, judopakken en zelfs een enkel androgyn model leek Hyun Yue de grenzen van het mannenkostuum te hebben willen opzoeken. Daarvoor kreeg hij de Incubator Award toegekend.

Twee nieuwe prijzen
Dit jaar waren er twee nieuwe awards te winnen. Elsien Gringhuis ging met de Fair Luxury Award naar huis voor haar collectie die fair en duurzaam wordt geproduceerd. Haar collectie zat vol met prachtige materiaalcontrasten die toon-op-toon bij elkaar waren gebracht. Ook nieuw was de Dutch Touch Paris Award. Deze ging naar Anne de Crijff voor haar collectie met lange sluike silhouetten, waarbinnen zij de spanning opvoert doordat weggelaten naden, maar ook klokkende en plooiende details reageren op lichaamsbeweging van de modellen.

Spijkers en Spijkers 
In totaal waren er acht onderscheidingen te vergeven. Het duo Spijkers en Spijkers kreeg uit handen van Francisco van Benthum het Mode Stipendium van de Prins Bernard Cultuurfonds overhandigd. De Style Icon Awards 2012 werden gewonnen door Carlo Wijnands en Liesbeth in ‘t Hout.

Stapelen met dozen
De enige genomineerde designer die geen prijs in de wacht sleepte was Marga Wijmans. Zij stapelde met lagen stof maar ook dozen die als paniers onder rokken waren gestopt. Je kon je afvragen hoe haar volgende collectie eruit zou gaan zien. Voor een designer die klaar  moet zijn voor het grote publiek is dat geen goed uitgangspunt.

Check op Twitter @Eva_Bengels of via #dfa2012 voor het sfeertje tijdens de uitreiking van de Dutch Fashion Awards 2012.