TOP

Marinier mocht Marcel Grivec niet worden: ‘Onze vader verscheurde het inschrijfformulier’

Wie is Marcel Grivec van denimlabel Grivec Bros? Wat was een belangrijk moment in zijn leven, met wie zou hij wel een dag willen ruilen en wat staat er boven aan zijn bucketlist? Je leest het in dit persoonlijke interview.

Foto: Grivec Bros

Wat is het avontuurlijkste dat je ooit hebt gedaan?

“Scad diving. Dan word je zo’n vijftig, zestig meter omhooggetrokken en maak je vervolgens een vrije val en beland je in een net. Ik zou het nooit weer doen.”

Favoriete winkel?

“De Apple Store. Dat vind ik echt een inspirerende winkel. Door het simpele interieur komen de producten heel goed uit. Soms is less more. En het werkt, bij mij wel. Ook al heb je niks nodig, je wilt toch iets hebben.”

Wat zou je meenemen naar een onbewoond eiland?

“Ik sta hier heel Robinson Crusoe-achtig in, dus dan kies ik ervoor om iets mee te nemen om vuur mee te maken. En een survivalgids.”

Wat weten weinig mensen over je?

“Dat Roger en ik skitalenten waren en in Oostenrijk op een ski-internaat hebben gezeten. We werden gescout tijdens een wintersportvakantie. We hebben nog tegen de Italiaanse skiër Alberto Tomba geskied.”

Van welk beroep droomde je als kind?

“We wilden marinier worden, maar mijn vader verscheurde de inschrijfformulieren. Dat was niet de bedoeling kennelijk. Twee jaar later namen we de jeanszaken van onze ouders over toen ze gingen scheiden. We waren toen achttien jaar.”

Wie inspireren je?

“Jason Denham van Denham en Palle Stenberg van Nudie Jeans. Ik kan ervan genieten wat zij hebben neergezet. We hebben in de 25 jaar dat wij ze kennen, gezien hoe ze zijn gegroeid. Ze zijn nog precies hetzelfde als vroeger.”

Welk boek lees je nu?

“‘Ademhaling als medicijn’ van Marc en Mathilde Scheffer over de natuurlijke aanpak van lichamelijke klachten. Ik kreeg het van Roger. Ik heb twee zware burn-outs gehad en zo’n boek voegt wel iets toe.”

Waar ben jij het meest trots op?

“Dat we de zaken van onze ouders hebben overgenomen. De reis van het verkopen van jeans toen tot het maken van onze eigen collectie nu is een hele reis geweest. Als je ziet wat we voor elkaar hebben gebokst. En hoe mooi is het om dat samen met je broer te kunnen doen!”

Welk kledingstuk zou je nooit wegdoen?

“Mijn eerste Bricker, het laatste model dat we van onze fivepockets hebben gemaakt. That suits me well, daar woon ik in.”

Met wie je zou je een dag willen ruilen?

“Met mijn broer Roger. Dan kan ik ervaren hoe het is om met mij te leven. Wij komen samen uit één ei en doen ons hele leven al alles samen. Ik weet wel hoe het is om naar iemand te kijken die op mij lijkt, maar niet hoe het is om naar mij te kijken en mij te ervaren.”

Wat is je favoriete ontbijt?

“Croissantje met jam. Doe ik weinig, omdat het zo vettig en ongezond is.”

Doe je aan sport of kijk je liever?

“Ik heb altijd liever zelf gesport. Sinds een paar jaar ben ik helemaal opgegaan in het racefietsen, daar ben ik ook fanatiek in. Ik probeer het trainingsrondje altijd weer een paar seconden sneller te rijden dan de vorige keer.”

Beste concert ooit?

“Prince in de Kuip in Rotterdam. Dat was mijn eerste ooit, zeventien was ik. Het begon te regenen en hij stopte even. Toen de regen verminderde, zette hij ‘Purple Rain’ in, het nummer dat ik op het ski-internaat grijs heb gedraaid. Zo’n iconisch moment was dat.”

Wat is voor jou een belangrijk moment in je leven geweest?

“De geboorte van mijn broer, want die heeft de weg vrijgemaakt voor mij. Waar anderen heel bekneld naar buiten moeten, was het voor mij toch een stuk makkelijker, haha.”

Wat staat er boven aan je bucketlist?

“Ik ben nooit naar Japan geweest, terwijl ik echt een Japanofiel ben. We werken het liefst met Japanse denims, je kunt me ’s nachts wakker maken voor sushi, ik doe aan aikido en ik mediteer. Ik heb heel veel raakvlakken met de oosterse cultuur. Ik zou niet alles op alles zetten, maar zou het wel een keer willen zien.”

Wat is je favoriete film?

“‘Pulp Fiction’. Ik vind alle films van Quentin Tarantino goed, vooral de muziekkeuze. En als je John Travolta daarin ziet dansen, geweldig!”

Waar zie je jezelf over tien jaar?

“Aan die vraag heb ik eigenlijk een hekel, want dat vroeg onze vader altijd. En dan dacht ik: mens, hou toch eens op. Maar na mijn laatste burn-out in 2010 denk ik er wel over na en dan hoop ik dat ik gezond mag blijven, het geluk heb nog te kunnen sporten, uiteten te gaan met mijn vrouw, kan samenwerken met mijn broer en dat de kinderen het goed hebben.”

Dit interview verscheen als eerste in Textilia magazine.