TOP

Maggy Hopman doet alles in een hogere versnelling. ‘Mensen verwachten niet dat ik ook heel geduldig kan zijn’

Wie is Maggy Hopman (52), eigenaar van vrouwenmodewinkel Maggy’s in Bunschoten-Spakenburg? Welke designer is favoriet, hoe sportief is ze en wat is haar woonstijl? Je leest het in dit persoonlijke interview.

Wat houdt jou op dit moment bezig?

“Koop minder, maar mooier. Ik was daar altijd al bewust mee bezig in mijn winkel, maar het wordt momenteel ook goed opgepakt door de consument. Er is meer bewustwording in deze tijd.”

Wat is je meest waardevolle bezit?

“De ring die ik heb gekocht toen ik in 2012 de vakjuryprijs Beste Zelfstandige Winkel van de Retail Jaarprijs won. Die ring stond al op mijn verlanglijstje en toen mocht ik hem van mezelf kopen.”

Favoriete designer?

“Dat zijn er verschillende, afhankelijk van wat er in de wereld gebeurt en hoe ontwerpers dat vertalen, wat me mateloos boeit. Balenciaga vind ik dit op dit moment erg onderscheidend, maar Victoria Beckham maakte dit seizoen ook indruk. Ze vertalen de tijdgeest op een andere manier. De laatste door uitbundige kleuren te gebruiken, de eerste door grote vormen te kiezen. Die diversiteit waardeer ik.”

In welke kleding kunnen we jou uittekenen?

“Ik draag altijd een mix van vrouwelijk en stoer. Vaak wijde broeken met sneakers eronder. Voorheen was ik altijd in het zwart, maar naarmate ik ouder word, komt er meer ruimte voor andere kleuren.”

Hoe woon je?

“Modern, warm en een beetje minimalistisch. Alle overdaad is weg, we hebben geen prullaria en snuisterijen. Ik geef niks om designmeubelen; ik hecht waarde aan een lekkere open haard, goede eettafel en mooie keuken. En ik heb altijd verse bloemen in huis.”

Heb je huisdieren?

“Eén hond. Labradoodle Max Mara, maar we noemen hem meestal Max. Ik hou erg van dieren, behalve van poezen. Die vind ik een beetje eng.”

Hoe ontspan je?

“Ik loop graag met de hond de polder in. Ik lees en ik sport, maar ik kan ook ontspannen als we ’s avonds met het gezin spelletjes doen. Dat zijn ultieme geluksmomentjes.”

Wat was je eerste baantje?

“Mijn eerste zaterdagbaantje was in een viskraam op de markt. Dat heb ik heel lang gedaan. Ik ging later in een viswinkel werken op zaterdag en ontdekte daar dat ik zelfstandige wilde worden.”

Wat is het spannendste dat je ooit gedaan hebt?

“In de financiële crisis van 2009 mijn winkel verhuizen naar het buurpand. Ik ging van 150 naar 650 vierkante meter. Die verhuizing zat al lang in de planning en ik had ervoor gespaard. Maar toen het zover was, brak de financiële crisis uit.”

Kook je of haal je af?

“Het avondeten is een belangrijk moment in ons gezin. Ik heb een man die de heerlijkste maaltijden bereidt. Ik kan niet koken en ik vind het ook niet leuk.”

Je favoriete parfum?

“Mensen vragen me vaak wat voor geur ik op heb. Ik draag altijd Santal 33. Ik heb al zo vaak iets anders geprobeerd, maar ik kom elke keer bij deze uit. Het is een houtachtige geur, misschien ook wel een vleugje mannelijk.”

Lezen of series kijken?

“Daar kan ik bijna niet tussen kiezen. Ik lees enorm veel en divers. Lezen is voor mij de diepte in, series kijken is meer een luchtig tijdverdrijf. Ik kijk alles op afspeelsnelheid 1,5. Het gaat me anders te langzaam, ik heb de clou altijd snel door.”

Wat verwachten mensen niet van jou?

“Dat ik heel geduldig kan zijn. Ik ben een snelle denker, kan snel beslissingen nemen en leef snel. Maar ik kan ook intens genieten en in het moment leven.”

Koffie of thee?

“Koffie, maar wel met mate. Ik begin de dag met een ristretto. Thee drink ik alleen als ik ziek ben.”

De indrukwekkendste plek die je ooit bezocht?

“Japan. Dat was een waanzinnige studiereis. Een totaal andere wereld en toch ook westers. Onder andere denimwijk Kojima maakte indruk. Iedere wijk heeft een eigen modecultuur en lifestyle. En dat in één stad, dat vind ik zo intens fascinerend.”

Waar geef je geld aan uit?

“Ik hou erg van mooie lingerie en schoenen. Ik heb mezelf laatst verrast met een heel mooie tas: The Tote Bag van Marc Jacobs. Maar zoiets koop ik niet elk seizoen en ik doe daar lang mee. Ik investeer liefst in tijdloos design.”

Wat staat er boven aan je bucketlist?

“Die heb ik niet. Mijn motto is dat ik alles doe wat ik wil doen en het niet uitstel.”

Wat is je laatste grote aankoop?

“Vorig jaar hebben we een elektrische auto gekocht, een zwarte BMW. Het is een bewuste keuze om elektrisch te gaan rijden.”

Sport je of kijk je liever?

“Ik kijk geen sport, heb er absoluut niks mee. Ik vind sporten afschuwelijk, maar ik doe het wel, omdat het gezond is en de enige manier om slank te blijven. Ik ga een aantal keer per week naar de sportschool.”

Bier of wijn?

“Wijn, liefst chardonnay. Ik ben een weekenddrinker, doordeweeks drink ik niet.”

Dit artikel verscheen het eerst in Textilia #10 van 2022.