TOP

LuxLeaks: WE Fashion betrokken bij belastingontwijking*

WE Fashion is één van de bedrijven die genoemd wordt in een internationaal onderzoek naar afspraken tussen bedrijven en belastingdiensten. Het bedrijf zou, net als multinationals als Pepsi, Ikea en Amazon en enkele kleinere bedrijven, belasting ontwijken via Luxemburg.

Dit schrijft dagblad Trouw dat samen met het International Consortium of Investigative Journalism inzicht geeft in de deals en de zogeheten luxleaks in handen heeft. Deze afspraken, rulings genoemd, zijn ingediend bij de Luxemburgse belastingdienst door accountantskantoor PricewaterhouseCoopers dat namens de bedrijven onderhandelde. De voorstellen zijn door de Luxemburgse belastingdienst goedgekeurd, schrijft de krant.

WE Fashion zou jarenlang een holding hebben gehad die nauwelijks belasting hoefde te betalen. Toen Luxemburg onder druk van de Europese Unie de gunstige regeling beëindigde, wilde het concern het geld in die holding wegsluizen via de Britse Maagdeneilanden, schrijft Trouw. “Het zijn niet alleen de shirts en sokken en broeken die in de winkels van WE over de toonbank gaan en (eigenaarRonald, MH) De Waal zo raak hebben gemaakt.” Doordat het bedrijf nauwelijks belasting betaalt, schrijft Touw, “blijft er meer over voor zijn concern en natuurlijk het privévermogen van de familie. 

We Fashion, dat 250 winkels en 3000 medewerkers in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland en China, kan Textilia nog geen reactie geven. Tegenover Trouw zegt het, na herhaalde verzoeken, niet te willen ingaan op de Luxemburgconstructie. “WE is een internationaal bedrijf dat niet aan de Nederlandse beurs genoteerd is en een onderdeel is van een internationale structuur. De Nederlandse holding heeft een uitstekende verstandhouding met de Nederlandse fiscus en opereert volledig transparant en in overeenstemming met de Nederlandse wetgeving.”

Belastingparadijs

Staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes, zei in een reactie dat internationale ondernemingen slim zijn in het verzinnen van constructies om geen belasting te betalen maar zegt dat het niet de bedoeling is dat internationale bedrijven belasting ontwijken.  

“Belastingontwijking komt door verschillen tussen belastingstelsels en die pakken we aan. We zitten met een heleboel landen om de tafel en proberen al die constructies dicht te schroeien”, aldus Wiebes die Nederland een doorvoerland in geldstromen en een handelsland noemt. “Maar dat maakt Nederland absoluut nog geen belastingparadijs.” Hij benadrukt dat bedrijven zich kunnen vestigen waar ze willen.

Gisteren was er ook al een Nederlands bedrijf in het nieuws vanwege een vorm van belastingontduiking. Winkelketen Wibra wordt door de Nederlandse Belastingdienst onderzocht omdat het bedrijf betrokken zou kunnen zijn in oneigenlijk gebruik van een fiscale regeling. De Nederlandse Belastingdienst is hierdoor tussen 2009 en 2013 mogelijk een half miljard euro.

Lees hier het hele artikel van Trouw over ‘De winst van WE reist de halve wereld over’