TOP

Locatus: ‘Bijna alles wat nieuw is bijgekomen, is gebouwd voor leegstand’

In de eerste helft van dit jaar is er 190.000 m2 aan winkeloppervlakte bijgekomen, terwijl de leegstand in diezelfde periode met 185.000 m2 opliep.

,,Bijna alles wat er nieuw is bijgekomen, is zogezegd gebouwd voor leegstand. Dat zien we voor het eerst”, zei directeur Gertjan Slob van Locatus op BNR.

De leegstand van winkels loopt al jaren op, maar de bouw van nieuwe winkellocaties gaat onverminderd door. ,,Tot dusver was het verschil veel groter”, weet Slob. Zo kwam er vorig jaar 435.000 vierkante meter vloeroppervlak bij, tegen een leegstand van 165.000. ,,Toen kwam theoretisch bijna 40 procent meteen leeg te staan, nu is dat zo goed als 100 procent.”

Op 1 juli van dit jaar stond ruim 1,9 miljoen meter winkelruimte leeg, op een totaal van 29,6 miljoen vierkante meter. ,,Een leegstandpercentage van 6,5 procent en dat loopt nog steeds op”, aldus Slob.

Vooral de centrale winkelgebieden hebben te kampen met onverhuurbare panden, dat zijn de grootste winkelcentra in een gemeente. Maar ook panden in woonwijken waarin detailhandel zat, staan steeds vaker leeg.

Meer over winkelleegstand lees je in Textilia 19/20 die in augustus uitkomt.