TOP

Lichte daling aantal faillissementen, Sheila de Vries op de fles en nieuw mannenmodemerk: Antoon

Modeontwerper Sheila de Vries is failliet verklaard, een Britse modewinkel wint een rechtszaak van Zara en er is een nieuw mannenmodemerk gelanceerd, Antoon. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 10 augustus.

Foto: Antoon

Lichte daling aantal faillissementen

Er zijn in de maand juli 174 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er tien minder dan in juni, maar wel  21 meer in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal faillissementen blijft hiermee op een laag niveau. Dit blijkt uit cijfers die de Raad voor de rechtspraak waar Faillissementsdossier over schrijft. Vorige maand gingen 131 rechtspersonen (bedrijven/organisaties) en 43 natuurlijke personen (individuen) failliet. Terwijl het aantal faillissementen is gedaald, is het aantal startende ondernemingen met drie procent toegenomen. Per 1 augustus steeg het totaal aantal inschrijvingen in het Handelsregister van de KvK naar 2.269.310. Ten opzichte van een jaar geleden zijn er 114.445 inschrijvingen bijgekomen, een stijging van ruim vijf procent.

Zara verliest rechtszaak van Britse modewinkel

Inditex-dochter Zara heeft bakzeilmoeten halen in een rechtszaak die het aangespannen tegen een Britse modewinkelier. Dat meldt onder meer Retailtrends. Die winkel draagt de naam House of Zana en Zara meende dat het concept ‘verwarrend vergelijkbaar’ was voor klanten, omdat dat merk ook kleding en accessoires verkoopt, gebruikmaakt van een cursief lettertype en de merknamen op elkaar lijken. Via de rechter wilde Zara afdwingen dat de naam en de branding zouden worden aangepast. Volgens de Inditex-dochter zou het een ‘ernstige bedreiging’ zijn wanneer de markt vol zou zijn met merken die er hetzelfde uitzien of klinken. Maar het Britse gerechtshof stelde vast dat de overeenkomsten tussen Zara en House of Zana ‘te onbeduidend’ zijn voor verwarring.

Faillissement voor Sheila de Vries

Modeontwerper Sheila de Vries (73) is failliet. Dat meldt onder meer magazine Nouveau. Het faillissement van het bedrijf Sheila de Vries is op 3 augustus uitgesproken is op Faillissementsdossier te lezen. Volgens dat medium is de couturier in problemen gekomen door opgelopen schulden aan de Belastingdienst. De Vries, die vanaf 2003 kleedster was van prinses Beatrix, wilde er met de Belastingdienst uitkomen, maar die bleek onverbiddelijk. Een curator regelt de afhandeling van het bankroet; volgens de ontwerper zelf is de Belastingdienst de enige schuldeiser en staan er geen posten open bij particulieren of bedrijven. “Ik was er met de Belastingdienst graag uitgekomen, maar helaas is dat niet gelukt,”, reageert De Vries. “Ik heb vijftig jaar, ook voordat ik mijn zaak begon, altijd keurig alle aanslagen betaald en ben altijd mijn verplichtingen nagekomen. Om die reden is het voor mij onbegrijpelijk dat juist de Belastingdienst mijn faillissement heeft aangevraagd. Een andere oplossing dan deze harde uitkomst was steeds niet mogelijk. Het is verschrikkelijk. Pijnlijk en triest tegelijk.” De ontwerper is steevast van plan het merk door te starten.

Nieuw mannenmodemerk: Antoon

Er is een nieuw mannenmodemerk op de markt: Antoon. Het is een Nederlands label, opgericht door Gabriel Thissen, CEO van vrouwenmodemerk Zilch. Het kersverse merk pakt meteen door met de opening van winkels. Afgelopen weekend ging de eerste open in Apeldoorn, op zaterdag 27 augustus volgt de opening van een filiaal in Amsterdam. Daarna zijn Den Bosch en Maastricht aan de beurt. Daarvan is nog geen datum bekend. Antoon brengt basics van hoogwaardige materialen zoals linnen, zijde, jakwol, kasjmier, Pima-katoen en bamboe. De signatuur is zowel casual en tijdloos als klassiek, zo staat in een persbericht.” Antoon wil het leven van mannen makkelijker maken, door zich te richten op wat mannen belangrijk vinden: alle basics in één shop, een uitgebreid, stijlvol aanbod en het ultieme draagcomfort,” zegt Thissen. “De combinatiemogelijkheden zijn eindeloos dankzij het royale kleurenpalet. Voortaan hoef je als man niet lang meer te zoeken om te vinden wat je nodig hebt. Antoon staat voor tijdloze mode in een slow fashion mindset.”