TOP

Label to Watch: K-Design [interview]*

Met ruim 400 verkooppunten in België, is het vrouwenmodemerk K-Design twee jaar geleden ook naar de Nederlandse markt gekomen. “We verkopen nu nog veel in het zuiden maar het kruipt langzaam naar boven”, vertelt agent Antonique van Litsenburg.

Hoe is het de afgelopen tijd gegaan met K-Design?

“Erg goed, sinds twee jaar ben ik agent van K-Design. Het merk komt uit België, bestaat al dertig jaar en heeft daar ruim vierhonderd verkooppunten. Ik vond het een leuk merk voor de Nederlandse markt en inmiddels hebben we hier ongeveer zeventig verkooppunten, van kleine boetieks tot grote bedrijven. Veel winkels komen het online tegen, raken enthousiast en maken dan een afspraak met mij (Cachetstyling@kpnmail.nl, 06-49309964).”

“De meeste verkooppunten zijn op dit moment nog in het zuiden van Nederland omdat ik daar ook een showroom heb en omdat mensen het merk kennen uit België, maar inmiddels raken we ook in de rest van Nederland steeds meer bekend.”

Waardoor komt het dat het zo goed gaat?

“Ik denk dat het zo goed gaat doordat de prijs-kwaliteitverhouding erg goed is. De omloopsnelheid is hoog en ik denk dat de winkels in deze tijd ook kiezen voor meer betaalbare merken, iets dat makkelijk te verkopen is. Onze collectie is ook op verschillende manieren in te kopen omdat we verschillende stijlen hebben.”

In België gaat het met ruim 400 verkooppunten ook erg goed…

“Klopt, maar daar zijn we nu uiteindelijk wel gestopt met meer verkooppunten erbij te nemen omdat we al op genoeg plekken liggen. Het is zelfs zo dat Belgische winkeliers K-Design op de Nederlandse Modefabriek wilden inkopen om het toch nog in de winkel te krijgen, maar dat kan natuurlijk niet.”

Voor welke vrouw is K-Design bedoeld?

“K-Design kun je niet direct in een hokje plaatsen maar het is wel voor de vrouw van 25-plus en zit in het middensegment. Dan denk ik aan leuke, vlotte vrouwen die van kleur houden maar ook voor de klasse vrouw die een jonge maar klassieke uitstraling wil. Je kan het stoer, casual of  juist classy afstylen. Het merk kan naast zowel het hogere segment als ook het middensegment liggen.”

Wat maakt het merk anders dan andere merken?

“Wij zijn een van de weinige merken die zo veel jurkjes (€69,- tot €89,-) in de collectie heeft. De printen zijn in mooie kleuren en eigen ontwerpen en er wordt veel gewerkt met steentjes, pareltjes en pailletjes. Naast de printartikelen hebben we ook een effen kleuren collectie en naast jurken hebben we ook bijpassende vestjes (€49,- tot €69,-), jasjes, jumpsuits, enzovoort. Onze maten gaan tot XXL en met de tops gaan we zelfs nog groter.”

Hoe doen jullie dat met inkopen?

“Wij brengen twee collecties per jaar en werken in principe uit voororder. De inkoopperiode begint vanaf eind februari en in het najaar vanaf  september.  Wij leveren vanaf eind februari en vanaf eind augustus. Door onze ruime ervaring vinden wij dat dit de beste levertijd is. Waarom moet je begin januari al alle artikelen in huis hebben? Verder leveren we ook uit voorraad maar dat is alleen zolang de voorraad strekt. Op dit moment verkoop ik nog steeds de voorraad winter 2015 collectie aan nieuwe klanten. Aanstaande juli staan wij niet op de Modefabriek, wel in de planning staat Modefabriek januari 2016.”

Waarom leveren jullie zo laat?

“Ik heb zelf ook een winkel gehad en uit onderzoek en mijn eigen ervaring  is gebleken dat maar vijf procent van de consumenten al een nieuwe outfit in januari wil aanschaffen, de rest gaat in februari of maart pas kijken. Als je al zo vroeg de hele zomercollectie neerzet, is de omloopsnelheid minder snel.”

Waar moet K-Design over vijf jaar staan?

“Ik hoop dat we over vijf jaar enorm gegroeid zijn maar daar heb ik alle vertrouwen in. Winkels zijn nu erg zoekende of ze merken moeten laten vallen of duurdere merken of juist goedkopere merken moeten inkopen. Ze zijn nu vaak bang om nieuwe collecties uit te proberen maar mijn ervaring is  toch dat de winkeliers waarmee wij werken allemaal erg enthousiast zijn over K-Design.”

K-Design zomer 2015 1

K-Design zomer 2015 2

K-Design zomer 2015 3

K-Design zomer 2015 4

K-Design zomer 2015 5