TOP

Label to Watch: Alchemist [interview]*

Caroline Mewe maakt met haar merk Alchemist de kleding die ze zelf zou willen dragen. “Vanaf het begin hebben we onszelf een stel spelregels opgelegd waarbinnen we mogen opereren, waaronder: high-end fashion dameskleding produceren met respect voor mens en milieu.” En dat slaat aan.

Hoe is het de afgelopen tijd gegaan met Alchemist?

“Goed, we maken een constante groei door in Nederland en ook de export wordt steeds belangrijker. Onze categorie leiders zoals Organic Cotton, romantische tops en Knit Wear, worden elke collectie weer omarmd. We hebben er zelf erg veel plezier in, zowel intern als in de hechte samenwerking met onze klanten en leveranciers. We geloven in samen sterk.”

Waardoor komt het dat het zo goed gaat?

“Als merk zijn wij op een zorgvuldige manier groter geworden waarbij aandacht, kwaliteit en innovatie altijd leidend zijn geweest. Dit heeft gemaakt dat wij inmiddels een eigen identiteit en een herkenbaar handschrift hebben opgebouwd. We hebben een vloeiend karakter gecombineerd met een tikje stoere nonchalance. Onze collecties gaan naadloos in elkaar over in kleur en materiaal en je kan heel goed stukken van verschillende collecties mixen.”

“Het is ook echt bijzonder hoe hecht ons team is. De toewijding aan elk detail, dat enthousiasme werkt aanstekelijk. Duurzaamheid , kwaliteit en samenwerking onderstrepen onze constante signatuur.”

Wat maakt Alchemist anders dan andere merken?

“Onze sterke categorie leiders en de pioniersrol die we gespeeld hebben in de ontwikkeling van duurzame kleding. Vanaf het begin hebben we onszelf een stel spelregels opgelegd waarbinnen we mogen opereren: high-end fashion dameskleding produceren met respect voor mens en milieu. Daarbinnen blijken we heel succesvol. Duurzaam is voor ons niet alleen onze productiemethode maar het is ook kledingstukken maken waar je lang plezier van hebt.”

“We zijn er trots op lid te zijn van de Fair Wear Foundation, zij zijn de onafhankelijke partij die onze productiemethode controleert. Onze Organic Cotton is ook GOTS (Global Organic Textile Standard) gecertificeerd. We zijn daarnaast erg transparant.”

Voor welke vrouw is Alchemist?

“Onze silhouetten zijn soepel en vrouwelijk, maar wel altijd met een city smart edge. Het is draagbaar en is zoals ze zeggen ‘from 9 to 5 and beyond’. Comfort staat ook hoog in het vaandel, daarom houden we ook extra rekening met het veranderende lichaam van een vrouw. Onze tops vallen iets ruimer en de broekbanden zijn niet te strak en te laag. Onze klant kiest heel bewust voor kwaliteit.” 

Hoe gaan jullie te werk met inkopen?

“We maken vier ‘True to Season’- collecties per jaar. Klanten komen daarvoor  naar ons of orderen de collectie via de B2B-portal. Ook Skypen we of nemen we de portal door terwijl we telefoneren met de klant. We hebben ook divers POS materiaal beschikbaar.”

Zijn er de laatste tijd nog dingen veranderd bij het merk?

“We focussen nog meer op onze sterke punten, daar ligt onze kracht. Er komt steeds meer aandacht voor duurzaam consumeren, we zien dat het in voeding al een enorme vlucht heeft genomen. Consumenten waarderen het verhaal dat achter elk Alchemist kledingstuk zit. Het maakt me blij dat daar ook internationaal grote groei in zit.”