TOP

Kredietcrisis: toename aantal incasso’s en faillissementen

Kredietverzekeraars en incassobureaus zien het aantal incassozaken toenemen sinds het uitbreken van de kredietcrisis. Ook de betalingstermijn loopt op en voor 2009 zal het aantal faillissementen stijgen, is de verwachting.

Dat is mening van ondermeer Walter Toemen, directeur risk management van kredietverzekeraar Euler Hermes in Nederland, die de situatie sinds augustus 2008 zag verslechteren. Vanaf toen moesten harde incasso’s worden uitgevoerd om het geld binnen te krijgen. Het aantal keren dat ingegrepen werd via juridische procedures steeg snel.

Doordat de Nederlandse economie voor een groot deel afhankelijk is van Duitsland, en Toemen daar dezelfde teneur ziet, verwacht hij dat 2009 een extreem slecht jaar wordt, met als doemscenario de toestand in België. Daar zag hij in de eerste helft van dit jaar een miniem aantal faillissementen, terwijl het aantal faillissementen na de zomer een kolossale vlucht nam. “Het vertrouwen in de markt is daar helemaal weg”, constateert Toemen. “Voor de liquiditeit hebben veel ondernemers uitstel van betaling momenteel keihard nodig.”

Michel van Leeuwen, directielid van incassobureau en gerechtsdeurwaarder Flanderijn zag de gemiddelde betalingstermijn van 23 stijgen naar over de dertig dagen. Bovenop de normale najaarspiek heeft Flanderijn dit najaar te maken met een extra piek. Het is tientallen procenten drukker dan vorig jaar. Bovendien wordt het steeds lastiger om te incasseren, merkt Van Leeuwen.

“Voor veel ondernemers is de kredietcrisis hét argument om later te betalen”, kanttekent Van Leeuwen. “Sinds Icesave is die tastbaarder geworden en wordt deze als excuus gebruikt. We zien het vooral in het midden- en kleinbedrijf.”

Bron: Modint