TOP

Klantgegevens bij webwinkels onveilig

Ruim 85% van de webwinkels in Nederland beveiligt klantgegevens onvoldoende. Dit is in strijd met de wet omdat criminelen eenvoudig aan de haal kunnen gaan met persoonlijke informatie.

In de wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) staat dat alle gegevens die consumenten op een site invullen, via bijvoorbeeld inschrijf- en mailformulieren, moeten worden beveiligd. Bij slechts 14% van de webwinkels in Nederland is dit ook het geval. Dit blijkt uit onderzoek van internetbeveiligingsbedrijf Networking4all. Van de 12.000 onderzochte webwinkels gaat 86% onveilig om met persoonsgegevens zoals wachtwoorden en rekeningnummers. Vorig jaar voldeed 88% niet aan de verplichtingen.

Gevaarlijk
“De hele heisa rond Wikileaks heeft nogmaals duidelijk gemaakt dat er ook in Nederland mensen zijn die handig genoeg zijn om een aanval uit te voeren en dus zeker zo handig zijn om gegevens te ontfrutselen”, laat Paul van Brouwershaven, technische directeur van Networking4all in een persbericht weten. Volgens Brouwershaven gebruiken veel consumenten voor verschillende sites dezelfde wachtwoorden waardoor criminelen grote schade kunnen aanrichten.

Verplicht
Webwinkels die lid zijn van belangenvereniging Thuiswinkel.org nemen de beveiliging van persoonsgegevens in vergelijking tot andere online shop serieuzer. Dit moet ook wel, want Thuiswinkel.org heeft na eerdere onderzoeken haar leden verplicht persoonsgegevens te beveiligen. Networking4al adviseert Currence, beheerder van IDEAL, en de Nederlandse banken eenzelfde maatregel te nemen.