TOP

Kingpins Show: aandacht voor duurzaamheid in hele keten *

De Amsterdam Denim Days 2016 zijn begonnen met de Kingpins Show. Op de internationale sourcingbeurs vormen duurzame, stretch en zachte jeans de belangrijkste thema’s. En werden er tips voor retailers gegeven.

De jarenlange lobby voor een minder vervuilende, duurzame jeansindustrie lijkt zijn vruchten af te werpen. Tijdens de Amsterdam Denim Days en de denimsourcingbeurs Kingpins Show staat dit onderwerp hoog op de agenda. Tijdens seminars wordt veelvuldig over oplossingen en kansen gesproken en op de beursvloer groeit het aantal aanbieders van milieuvriendelijke denimstoffen.

Slow geweven

Zo spotte Textilia’s jeansredacteur er 100% natuurlijk geverfde of met laser en bewerkte denims, ecologische katoenen die met waterbesparende technieken zijn gekleurd (een besparing van 300.000 liter!), op een slow (energiebesparende) manier zijn geweven of behandeld zijn met gerecyclede koffiekolen (werkt antibacterieel en belooft nare geurtjes weg te moffelen).

Extra argument

“Wij zijn in 2006 begonnen met het produceren van duurzaam geproduceerde katoen”, vertelt Birim Atagan, woordvoerder bij producent Bossa. “En we blijven ons ontwikkelen, omdat de vraag duidelijk toeneemt. Maar: verantwoord zijn is mooi, maar uiteindelijk draait het er toch nog steeds om of een jeans er goed uit ziet. De duurzaamheid is een geweldig extra argument.”

Tips voor retailers

De denimindustrie dringt aan om verantwoorde jeans in de gehele keten te omarmen. Van weverijen en producenten tot aan retailers en uiteindelijk de consument. “Het is ontzettend belangrijk om vooral die laatste partijen bewuster te maken van de schadelijke effecten van jeans”, zegt Flavio Tonello, eigenaar van de Italiaanse denimbewerker Tonello. Vandaar dat het bedrijf labels heeft gemaakt met ‘safe garment’ op de ene kant en op de andere zijde een uitleg over de eco-vriendelijke behandelingen.

Kingpins - Tonello

Kingpins Tonello 2

Begrijpelijk

Ook tijdens een presentatie worden tips gegeven voor retailers: maak verantwoorde productie toegankelijk en begrijpelijk voor het grote publiek. Door bijvoorbeeld duidelijk te maken hoeveel liters water zijn bespaard per kledingstuk. Opvallende en heldere communicatie zijn bij het verhogen van de interesse ontzettend belangrijk.

Stretch jeans

Een andere ontwikkeling om in de gaten te blijven houden, is stretch jeans. Op vrijwel elke stand promootten exposanten rekbare spijkerstoffen. Variërend van powerstretch (flink rekbaar) tot comfortstretch (met een zachte touch).

Kingpins stretch

Zachte denims

Een tendens in opkomst zijn zachte denims. Bossa liet stoffen zien waarin de Japanse Miyabi-vezel is verwerkt. Dit levert een zacht, warm en licht resultaat op. Vooruitstrevend zijn ook de spijkerstoffen van Candiani, met de optiek van zachte, aaibare corduroy. Maar ook weverij Berto vervangt de inslaggarens voor Merino wol. In samenwerking met The Woolmark Company en pakkenfabrikant The Makers presenteert Berto tijdens Blueprint, op vrijdag 15 april, drie verschillende pakken van deze nieuwe stof. 

Kingpins Candiani

Zachte jeans volgens Candiani. 

Wollen jeanspak

Het wollen denimpak van The Woolmark Company/The Makers/Berto. 

Why by Kingpins 

Dit keer introduceerde Kingpins Show een nieuw sub-event: Why by Kingpins, waar merken en stylingteams onder meer diverse fournituren konden vinden. 

Kingpins Why

Kingpins Why 2