TOP

Kingpins kondigt fysieke beurzen aan, mogelijk meer winkels dicht, meer starters ondanks lockdown

Kingpins keert komend najaar terug met fysieke beurzen en bij een mogelijke verlenging van de lockdown gaan er meer winkels dicht. Verder: ondanks de lockdown zijn er meer ondernemingen gestart. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 6 januari.

Macy’s sluit 45 winkels

De Amerikaanse warenhuisketen Macy’s Inc gaat dit jaar circa 45 winkels sluiten. Dat meldt persbureau Reuters. De sluitingen zouden onderdeel zijn van het driejarenplan om het aantal winkels te verlagen zodat het concern zich kan concentreren op productievere verkooppunten. Al voor de lockdowns in de Verenigde Staten vorig jaar had Macy’s het plan aangekondigd om 125 van de minst productieve winkels te sluiten. In 2020 werden ongeveer 30 winkels gesloten. Maar, zo schrijft Reuters ook, de coronapandemie heeft de benarde situatie van bepaalde winkelketens verergerd, waardoor ze gedwongen zijn winkels te sluiten. Macy’s exploiteert meer dan 750 winkels, Welke er precies sluiten wordt later bekendgemaakt.

Mogelijk meer winkelsluitingen bij verlenging lockdown

De kans is groot dat de lockdown na 19 januari wordt verlengd nu de besmettingscijfers nog steeds te hoog zijn. Dat betekent mogelijk dat er nog meer winkels op slot moeten, schrijft De Telegraaf. Naast de horeca, niet-essentiële winkels zoals mode- en schoenenzaken, sportscholen en scholen, overweegt het kabinet ook een streep te zetten door het boeken van hotels voor recreatieve overnachtingen en het openhouden van niet-essentiële winkels die naast andere producten ook levensmiddelen verkopen. Daardoor mogen die nu nog open zijn, bij een verlenging van de lockdown mogelijk niet meer.

Kingpins kondigt fysieke beurs aan

Denimbeurs Kingpins keert in het najaar terug met fysieke shows. Dat heeft oprichter Andrew Olah laten weten in een ‘open eindejaarsbrief’ waaruit Sportswear International publiceert. Hij verwacht dat alles weer normaal zal functioneren in de tweede helft van 2021. “We kijken ernaar uit om in september weer in actie te komen in China, in oktober in Amsterdam en in de late herfst van 2021 in New York.” Wat betreft digitale formats zal Kingpins de reeks online evenementen voortzetten waarmee het in 2020 is gestart: “We zullen meer online shows doen, te beginnen met een evenement in februari voor de Amerikaanse markt en de volgende in april voor Amsterdam en Europa”, aldus de oprichter. Olah wil ook verder werken aan de online marktplaats Kingpins Exchange-platform dat vorig jaar oktober werd gelanceerd; deze moet onder meer in meer talen verschijnen zoals Mandarijn, Spaans en Portugees.

Lockdown schrikt starters niet af

De lockdown die half december is ingegaan, heeft starters er niet van weerhouden een bedrijf op te richten, schrijft Nu.nl op basis van de cijfers van de Kamer van Koophandel. In de slotmaand van 2020 zijn bijna 25.000 bedrijven gestart, 19 procent meer dan dezelfde maand in 2019. Het was voor het eerst in zes maanden dat het aantal startende bedrijven zo hard steeg. Vooral in de detailhandel kwamen er in december veel bedrijven bij (3.767). Het gaat vooral om webshops, die hopen te profiteren van de explosieve groei van online winkelen. Tegenover een stijging van het aantal beginnende ondernemingen staat een daling (-11 procent) van het aantal bedrijven dat er, al dan niet noodgedwongen, mee ophield in december. Het was voor het eerst in ruim zes maanden dat het aantal stoppers kleiner was dan dezelfde maand vorig jaar. Het aantal bedrijven is in heel 2020 gegroeid ondanks pandemie. Eind 2019 telde ons land nog 2.000.404 bedrijven. Dat waren er aan het einde van afgelopen jaar 2.078.716, een stijging van bijna 4 procent.

Foto: Kingpins