TOP

Kingpins Amsterdam: dit zijn de denimtrends voor zomer 2019

Deze week streek het internationale denimsourcing-event Kingpins weer neer in Amsterdam. Denimforecaster Amy Leverton verzorgde een vooruitblik op het zomerseizoen van 2019, waarbij vooral favorieten en oude successen de boventoon voeren.

‘Denim staat hartstikke stil’, concludeerde een bezoeker na een rondgang op Kingpins in Amsterdam. Niet doelend op de vooruitgang in duurzame productie – dit heeft duidelijk de volle aandacht van de industrie, bleek ook deze editie. Vooral het gebrek aan vooruitgang in styling en invloeden brengt te weinig nieuws, meent de denimprofessional. Kijkend naar de denimvooruitzichten van forecaster Amy Leverton heeft hij gelijk. Voor zomer 2019 wordt vooral teruggegrepen naar oude successen en ‘all time favourites’ (acid jeans, bandanaprint, cargobroeken). Die bij een bepaalde groep herkenning en mooie herinneringen terugbrengen en voor een jongere doelgroep wellicht voor nieuwe indrukken zorgt.

Leverton stelde vier trendthema’s samen:

Boutique Bazar, waarbij invloeden uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika overheersen. Dit betekent veel zongebleekte stoffen en een warmrood, geel- en bruin kleurenpalet naast diepe indigotinten. Prints zijn belangrijk: paisley, bekend van de bandana, maakt een comeback en dessins geïnspireerd op rijke tapijten vallen op. ‘Dekenstoffen’ met strepen worden in een lichtere zomerse variant gemaakt. Strepen vormen sowieso een potentiële succesfactor voor dit seizoen.  

Items om te onthouden:

Strepen geïnspireerd op ligbedkussens

Paisleyprint

Donker indigoblauw

Slubgarens

Dessins en franjes met een tapijtlook

2

1

3

Corporate Craft borduurt verder op de al langer durende aandacht voor workwear. Voor dit seizoen biedt Leverton een frisse, kleurrijke en retro-geïnspireerde kijk op uniforme mode. De bekende cleane outfits zijn monochroom uitgevoerd in onder meer felle kleuren. De fifties ontmoeten de eighties door pastelgekleurde acid wash jeans. Jeans met verfspatten maken het ‘workwear-gevoel’ compleet.

Items om te onthouden:

Acid jeans

Monochrome outfits

Pastelkleurige denim

Bowlingshirts

Logo-items

4

6

7

5

Denim Dads: na de ‘mom-jeans’ wordt nu de ruimzittende mid-blauwe ‘dad-jeans’ getipt. Samen met nog andere stukken die doen denken aan de gemiddelde vader. Denk aan praktische oversized jassen, vesten en broeken met veel cargozakken, trainingspakken en ruitjes (onder andere voor blazers). Leverton noemt deze stijl ‘everyday ugly’: “dat er een kleur in de kleurenkaart zit die ‘Trekking Green’ heet, zegt genoeg.”

Items om te onthouden:

Ruimzittende jeans

Cargobroeken- en vesten

Praktische jacks en parka’s

Trenchcoats

Geruite oversized blazers

8

9

Summer Goth neemt ons mee terug naar de jaren ’90, het grunge-tijdperk. Ook andere subculturen als punk, metal en gothic zorgen duidelijk voor inspiratie. Enerzijds is deze ‘trash fashion’ stoer en ruig door de donkere tinten en de ruime silhouetten, aan de andere kant vormen vrouwelijke details als corsetten over T-shirts en denim jacks, veel veters en knopen en glanzende stoffen een tegenwicht.

Items om te onthouden:

De 90’s ravepant

Neonkleuren

Zwarte en donkerblauwe denim

Oversized combatjacks

Veel veters en knopen

Gekleurde camouflageprints

10

11

12