TOP

Just B. stopt: mini-interview eigenaar Edwin van Wijngaarden

Just B. houdt na 21 jaar op te bestaan. Eigenaar Edwin van Wijngaarden vertelt in een exclusief interview waarom.

Heb je lang over de beslissing nagedacht?
“Eigenlijk niet. Joke en ik hebben in februari en maart nog onze reizen naar het Verre Oosten gemaakt, de hele zomercollectie 2013 ligt hier in feite op de plank. Een maand later besloten we te stoppen. We vonden het allebei genoeg geweest. Ik zit al meer dan 35 jaar in de branche, waarvan de laatste 21 met Just B. We willen ook nog wat anders gaan doen.”

Was het moeilijk?
“Natuurlijk was ik verdrietig, het is toch je merk. Maar dan ga je de beslissing rationeel bekijken en dan heb ik er vrede mee. Niemand begrijpt het; je hebt een gezond bedrijf en toch stop je? Op een gegeven moment heb je behoefte aan iets nieuws. Als je in loondienst bent, neem je ontslag. Dit is een beetje hetzelfde.”

Hebben de lastige economische omstandigheden invloed gehad op je beslissing?
“Niet op de beslissing zelf, maar wel op het moment dat we de beslissing hebben genomen.  Ik kan me voorstellen dat als dit topjaren zouden zijn, we nog een jaartje zouden wachten. Maar dat we ooit zouden stoppen, was duidelijk.”

Waarom wordt Just B. niet overgenomen?
“Ik heb simpelweg geen juiste overnamekandidaat gevonden. We hebben nog gedacht aan een management buy in, maar ook dat bleek lastig. Het blijkt in deze tijd niet gemakkelijk iemand te vinden die een modebedrijf wil kopen. Achteraf is het misschien ook maar beter. Op deze manier leg ik het merk op de plank zoals het nu is, de naam wordt niet beschadigd. Je weet maar nooit of we het ooit weer oppikken.”

Zijn jullie eruit gekomen met het personeel?
“Ja absoluut. We hebben een mooi sociaal plan voor al onze 22 medewerkers in Nederland. Dat gaat in goede harmonie en daar hoeft geen kantonrechter aan te pas te komen.”

Wat nu?
“Geen idee wat we gaan doen. Joke en ik zijn een heel goed team, dus de kans is groot dat we samen weer wat gaan doen. Maar we hebben allebei ook onze eigen interesses. Als het maar creatief is. Ik ga in elk geval niet niets doen. Daar word je oud van.”