TOP

Juridische strijd om Hudson’s Bay panden, Hema stopt met vingerafdrukscan en medewerkers PostNL voeren actie

De verhuurders van Hudson’s Bay-panden bereiden zich voor op een juridische strijd met het Canadese moederbedrijf van de warenhuisketen. Verder: Hema doet de vingerafdrukscan voor personeel in de ban en medewerkers van PostNL voeren in december actie voor een betere cao. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van 2 december.

Verhuurders Hudson’s Bay bereiden juridische strijd voor

De verhuurders van Hudson’s Bay-panden bereiden zich voor op een juridische strijd met het Canadese moederbedrijf van de warenhuisketen, zo schrijft Het Financieele Dagblad. Toen de warenhuisketen in 2016 naar Nederland kwam, sloot het langlopende contracten af met de verhuurders van de vijftien winkelpanden. Vorige week vroeg de Nederlandse tak van Hudson’s Bay uitstel van betaling aan. De uitstel van betaling werd volgens de keten aangevraagd omdat het door een gerechtelijke uitspraak dwangsommen moest betalen.

Vastgoedbedrijf Kroonenberg Groep verhuurt panden in Amsterdam en Breda aan Hudson’s Bay en is daarmee één van de gedupeerden van het vertrek van de keten. Kroonenberg Groep stapte naar de rechter toen Hudson’s Bay aankondigde de winkels aan het einde van het jaar te sluiten. In het contract dat de verhuurder afsloot met de warenhuisketen staat echter dan Hudson’s Bay vijf jaar lang verplicht is een winkel te exploiteren in de gehuurde panden. Aan het einde van dit jaar zijn daarvan nog 2 jaar over.

De rechter gaf Kroonenberg Groep gelijk en Hudson’s Bay zal daarom tot en met 31 augustus 2022 de panden in Breda en Amsterdam moeten blijven gebruiken als winkelruimte, op straffe van een dwangsom van €100.000 per dag. Daarnaast moet de keten een rectificatie plaatsen in vier kranten, waarin het aankondigt dat de winkels open blijven. Doen zij dit niet, dan moet het een dwangsom van €50.000 per dag betalen.

Mocht er een faillissement komen, dan hoeft Hudson’s Bay niet open te blijven, zo legt Marc van Zanten, advocaat en curator bij CMS, uit op BNR: “Maar voor het moederbedrijf, dat allerlei garanties heeft gegeven aan de verhuurders, is dat geen oplossing.” Een mogelijkheid is een actieve rol van Hudson’s Bay: “Een mogelijke oplossing is dat Hudson’s Bay actief gaat meewerken om er andere huurders in de krijgen.”

Ondertussen staan andere ondernemers te springen om de panden, die vaak op toplocaties in binnensteden staan, over te nemen. Dat zegt directeur Hans van Tellingen van winkelcentrum-onderzoeker Strabo bij BNR. Van Tellingen pleit voor een nieuw warenhuis, maar nu in het middensegment. “De V&D wordt gigantisch gemist in Nederland, tussen laagsegmentwarenhuizen als de Action, en hoog segment als de Bijenkorf zit eigenlijk niks.”

Anna Wintour promoot duurzame mode

De hoofdredacteur van de Amerikaanse Vogue, Anna Wintour, wil dat consumenten bewuster omgaan met hun kleding. Dat vertelde ze onlangs aan Reuters. Ze wil dat kleding een tweede leven krijgt door het door te geven aan anderen, in plaats van ze weg te gooien. “We moeten opnieuw meer aandacht schenken aan mode als ambacht en komaf maken met de wegwerpbare fastfashionindustrie,” aldus Wintour. Ze gelooft dat Vogue daar ook aan mee moet werken: “Wij hebben als magazine de taak onze lezers te tonen dat ze bewust moeten omgaan met kleding.”

De eerste stappen zijn al gezet; vorige week werd Condé Nast, waarvan Wintour artistiek directeur is, het eerste mediabedrijf dat lid is geworden van de ‘Charter van de mode-industrie voor klimaatactie’ van de Verenigde Naties.

‘Black Friday vooral populair onder vrouwen tussen de 35-44 jaar’

Het Amerikaanse fenomeen Black Friday was ook dit jaar in Nederland weer populair, zo blijkt uit onderzoek van Beslist.nl. Het verkeer aan webwinkels lag in de eerste uurtjes van afgelopen vrijdag veertig procent hoger dan op Black Friday in 2018. De populairste artikelen tijdens Black Friday zijn volgens de prijsvergelijker duurdere artikelen als elektronica en huishoudelijke apparaten. Daarnaast blijken vrouwen tussen de 35 en 44 jaar oud het meest verleidt te worden door online deals. Binnen de Nederlandse provincies zijn er ook grote verschillen. In Flevoland wonen relatief de grootste voordeelshoppers, de Noord-Hollanders blijven relatief het nuchterst onder de hoge kortingen.

Hema stopt met vingerscan voor personeel

Hema doet de vingerscan voor personeel in de ban omdat het systeem voor werknemers niet voldoet aan de privacywet. Dat schrijft Nu.nl. Hema gebruikte het systeem om personeel in- en uit te laten klokken en te kunnen aanmelden op de kassa’s. De keten laat weten dat de uitspraak in de zaak van Manfield een bevestiging was om te stoppen met het systeem.

Medewerkers PostNL voeren actie in december

De medewerkers van PostNL gaan de hele maand december werkonderbrekingen houden. Samen met vakbond FNV wil het bedrijf zo actie voeren voor een betere cao. Dat betekent mogelijk dat pakketten een dag later dan gepland bezorgd worden. Dat schrijft Retailnews. De PostNL-cao is afgesloten zonder instemming van de FNV. Daar zijn de leden van de vakbond het niet mee eens. Volgens FNV-bestuurder Etienne Haneveld is de werkdruk bovendien te hoog en de beloning te laag.