TOP

Juridisch geschil tussen Brunotti en Bizerta om jassen

Het sportmerk Brunotti beschuldigt Bizerta Sport B.V. van het kopiëren van herenjacks. Het bedrijf heeft daarom een advocaat en deurwaarder op deze zaak gezet. Volgens Bizerta is er sprake van een vergissing.

Tijdens de Ispo in München merkte Brunotti drie herenjacks van Chamonix op, die hetzelfde zijn als modellen uit hun collectie. Hans Völlmer, Chief Operations Officer van Brunotti: “Tijdens de Ispo zagen we jassen die precies hetzelfde zijn als onze jassen. Ook werden we getipt door verschillende klanten. We hebben Bizerta toen gevraagd om de jassen van de stand te verwijderen, maar ze hebben toen niet aan ons verzoek voldaan.”

Inbreuk op auteursrecht
Brunotti heeft in Nederland een deurwaarder en een advocaat op de zaak gezet. De deurwaarder heeft de showroom van Bizerta bezocht en concludeerde dat ook daar een kopie van een Brunotti-jas hing. “We hebben weer contact met het merk opgenomen en zij hebben toen wel gereageerd. Bizerta zegt in alle onschuld gehandeld te hebben en dat het mis is gegaan bij een leverancier in China. Ik vraag me af hoeverre dat mogelijk is. We laten dit door onze advocaat verder uitzoeken, want wij denken dat dit inbreuk is op ons auteursrecht”, aldus Völlmer.

Vergissing
De commercieel directeur van Bizerta Sport B.V. spreekt van een vergissing. Het gaat in totaal om drie modellen met van elk drie stuks, die als proefexemplaar op de beurs en in de showroom geshowd werden. “Wij hebben ons eigen design en hebben dus beslist niet de intentie om merken als Brunotti te kopiëren. Het is bij onze leverancier misgegaan, deze heeft niet aangegeven dat het design al van een ander zou zijn. Dat Brunotti beweert dat wij de modellen niet gelijk uit de stand en showroom hebben verwijderd, vind ik jammer. Ik heb zelf op de Ispo gestaan en heb de jassen vrijwel meteen van de pop gehaald toen Brunotti dat vroeg. Er zijn ook geen bestellingen gedaan”, aldus de commercieel directeur.
Advocaat van Bizerta, P. J. de Groen, van De Groen en Van Lint Advocaten bevestigt dit: “De leverancier bood de jassen aan, Bizerta heeft gevraagd of het model van deze jassen vastgelegd was. Volgens de leverancier was dat niet zo. Toen bleek dat de jassen overeenkomen met de modellen van Brunotti, zijn ze meteen verwijderd.” De Groen noemt de ophef van Brunotti dan ook een publiciteitsstunt.