TOP

Jort Kelder lanceert eigen collectie bij Suitsupply [interview]

Textilia sprak tv-maker en journalist Jort Kelder over zijn eerste collectie bij Suitsupply. "De Jort-collectie is als drugs: ga je erin lopen, dan raak je eraan verslaafd."

Ambachtelijk kleermakerswerk en stilistische klasse – met een knipoog. Dat is waar de Jort-collectie volgens Suitsupply voor staat. Van Egyptische katoenen shirts tot kasjmieren sokken: de collectie bestaat enkel uit kwalitatief hoogstaande materialen. Kelder, bekend om zijn dandy-look met hoogwater broeken en bretels, licht zijn eerste officiële schreden in de modewereld toe.

Hoe is de samenwerking met Suitsupply tot stand gekomen?

“Fokke de Jong volg ik al dertien jaar, toen ‘ie met veel bravoure z’n pakkenhandeltje begon en ik het winkeltje van Quote nog bestierde. In het begin was z’n mond groter dan dan de kwaliteit van z’n pakken, maar gaandeweg is het niveau en de styling enorm vooruit gegaan. En de winkels zien er wereldwijd schitterend uit. Toen hij mij benaderde voor een eigen collectie heb ik die kans uiteraard gegrepen; veel te leuk om zoiets te laten lopen. Dit voorjaar hebben we bij eerdere keren bij elkaar gezeten voor de collectie die nu te koop is.”

Waar bestaat de collectie uit?

“Aanvankelijk begonnen we alleen met pakken, maar we merkten dat het zonde zou zijn het daartoe te beperken. Vandaar dat de Jort-lijn behalve pakken nu ook shirts, overjassen, broeken, een smoking jacket en ‘gentleman’s slippers’ alsmede kasjmier sokken en handschoenen omvat. We hebben twee dozijn modellen, nog steeds bescheiden, maar volgens mij dankzij de kwaliteit van de stoffen en de karaktervolle verhalen achter de hele lijn wel een duidelijk statement.”

Heb je alleen je naam aan de collectie verbonden of je ook met het ontwerpproces bemoeid?

“Uiteraard heb ik mij intensief bemoeid, omdat ik het allemaal aan moet. Ik heb met mijn schrijfmaatje en collega-stijlfetisjist Yv van Regteren Altena en het ontwerpteam van SuitSupply gezeten om tot een onderscheidende collectie te komen. Nee, ik teken de patronen niet zelf en ben evenmin coupeur, maar tegelijk ben ik vrij maniakaal in mijn wensen. Opliggende zakken, verscholen drieknoops, geen riem maar zijspanners, uiteraard een superieure wol en Egyptische katoen. Enzovoorts, enzoverder. Ze zullen bij SuitSupply soms wanhopig geweest zijn of het wel zou verkopen, want we zijn en blijven een tikje elitair. De Jort-collectie is als drugs: ga je erin lopen, dan raak je eraan verslaafd. Gelukkig is het dan weer wel stukken goedkoper dan mijn Italiaanse handwerkkunstenaars.”

Wat moet elke modieuze man minimaal in de kast hebben?

“Mag ik dat woord mode meteen schrappen? Ik vind het iets sneu’s hebben; een echte man moet wat mij betreft niet vermoeiend modieus zijn. Of moet ik straks ook met zo’n gecultiveerd baardje door de stad of m’n broek op de bilnaad laten zakken om erbij te horen? Dank maar geen dank. Bij de lancering van de collectie hebben we een filmpje op Suitsupply.nl gezet waarin ik mijmerend door een kantoorwijk wandel en mijmer: ‘Heren, zullen we de wereld een beetje mooier maken?’ Hoe pathetisch het ook klinkt, ik meen het heus. De kantoor-carrièreman mag zich wel iets bewuster kleden, zij het met knipoog. Laat ‘ie mijn kasjmier sokken een keer gebruiken in plaats van die treurige plastichoudende enkelkletsers. Bah.”

Wie is jouw persoonlijke stijl-icoon?

“Ik heb geen idolen, en ook geen iconen. Kinderachtig gedweep is dat. Maar omdat we de festiviteiten rond zijn tiende lustrum als legende net achter de rug hebben: John F. Kennedy zag er altijd goed uit, wat zeker ook kwam door de kleren die hij droeg. Een wandelende Ralph Lauren-commercial. Maar denk ook aan Gianni Agnelli, de oude Fiat-baas. Een boef met smaak, zoveel is zeker. Net als andere mannen in zijn league: prins Bernhard von Lippe en zijn kleinzoon Maurits, playboy Purfirio Rubirosa en Agnelli’s kleinzoon Lapan Elkan. Stijl lijkt erfelijk, maar het zal iets te maken hebben opvoeding. Maar weet je, ga gewoon eens kijken tijdens de Pitti Uomo in Florence, dan wemelt het van de uiterst bedachtzaam gekleede heertjes. Die maken soms wel een vermoeiende indruk. Of liever: als je ze ene vraag over het wereldnieuws stelt, vrees ik dat ze net even voor de spiegel stonden toen het gebeurde. Dat vind ik dan weer uiterst onaantrekkelijk om niet te zeggen: dommig.”

De Jort-collectie is zowel in de Suitsupply winkels als online te koop. De prijzen variëren van € 149,- euro voor een overhemd van Egyptisch katoen tot € 699,- euro voor een pak van 100 procent wol. Uiteraard zitten er ook bretels in de Jort-collectie, voor € 99,- euro heb je een paar in huis.