TOP

Jeans wassen is overbodig

De één gooit een jeans na twee dagen in de wasmand, de ander loopt er maanden in rond. Toch blijkt uit onderzoek van een Canadese student dat een broek die na vijftien maanden een sopje krijgt net zo veel bacteriën als een vers gewassen exemplaar.

“Blijft de wassing wel mooi als ik deze jeans was?” Je hoort de vraag in kledingwinkels steeds vaker voorbij komen. Het advies anno 2011: slechts één keer per maand wassen, want het aantal bacteriën neemt niet toe. Dit blijkt uit onderzoek van Jonh Le, een Canadese student die vijftien maanden zijn broek niet in de wasmachine stopte en daarna ging meten hoeveel bacteriën de jeans bevatten. Dit vergeleek hij met een vers exemplaar dat slechts twee weken gedragen was. De student trof vervolgens op beide broeken bijna dezelfde hoeveelheid bacteriën aan. Dit meldt het AD.

Geurtjes
Hoewel het aantal bacteriën op de broek niet toeneemt, is het toch niet verstandig de jeans helemaal niet meer te wassen. Geurtjes op de broek maken namelijk wel uit. Des te langer de broek niet gewassen is, des te meer geurtjes verspreiden de kleine beestjes die zich met 8.500 per vierkante meter op een gemiddelde broek bevinden. De oplossing volgens de Canadese student: de broek is de vriezer stoppen. “Als ik mijn stinkende broek in de diepvries stopte kwam hij er bijna ‘geurloos’ weer uit”, aldus de onderzoeker in de Canadian Press.