TOP

Jack & Jones breidt plussize collectie uit, groothandels stoppen met verkoop kleding, geen wanbestuur bij McGregor

Groothandels stoppen direct met de verkoop van kleding, Jack & Jones breidt zijn plussize collectie uit en de curatoren die het faillissement van McGregor onderzochten, concluderen dat er geen sprake is van wanbestuur. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 23 december.

Groothandels stoppen met verkoop kleding

Na Makro stoppen ook de Sligro en kleinere zelfbedieningsgroothandels met de verkoop van non-foodartikelen, zoals kleding, elektronica, mediaproducten en speelgoed. Dat meldt Nu.nl. Het groothandels hebben dat in overleg met het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) besloten om het aantal verplaatsingen van klanten te beperken en het zogenoemde funshoppen tegen te gaan, zegt een woordvoerster. Nadat vorige week veel winkels werden gesloten, nam de drukte bij de groothandels toe. Daaro kwam veel kritiek van het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio en Justitieminister Ferd Grapperhaus. Ze wilden minder mensen op straat hebben. De winkelbedrijven hebben daarom hun maatschappelijke verantwoordelijkheid genomen, aldus het CBL, en vrijwillig besloten om producten die niet aan eten gerelateerd zijn niet meer te verkopen zolang de gedeeltelijke winkelsluiting blijft gelden.

Personeel gesloten winkels moet verplicht vakantiedagen opnemen

Personeel van winkels die gedwongen dicht zijn vanwege de lockdown, wordt door de werkgever verplicht vakantiedagen op te nemen. Dat meldt De Stentor. Op deze manier hoeven de werkgevers geen loon door te betalen. Vakbond CNV noemt het schandalig. In principe zou het personeel doorbetaald moeten krijgen: werkgevers ontvangen namelijk de loonkosten vanuit de zogenoemde NOW-regeling die het kabinet speciaal voor de coronacrisis heeft opgetuigd. ,,Die regeling is er juist op gericht dat mensen hun baan kunnen behouden omdat de werkgever nog altijd 80 procent van de loonkosten doorbetaald krijgt”, aldus Wouter de Jong, woordvoerder van de CNV. Inretail is verbaasd, zegt woordvoerder Paul te Grotenhuis. “We hebben onlangs met retail en vakbonden een nieuwe cao gesloten die in januari van start gaat en in de huidige cao hebben we vanwege corona  hele goede afspraken kunnen maken met de vakbonden.” In die CAO mogen werkgevers twee vakantiedagen als verplicht aanwijzen. Dat zijn vaak de dagen tussen een nationale feestdag en het weekend. “Het kan zijn dat er bij de vakbonden dit soort geluiden binnen zijn gekomen omdat er nog onwetendheid is over afspraken, maar dat zal echt niet massaal zijn.”

‘Geen wanbestuur bij McGregor’

Het voormalige bestuur van modehuis McGregor is niet persoonlijk aansprakelijk voor het bankroet in 2016. Dat concluderen de curatoren na vier jaar onderzoek in hun elfde faillissementsverslag, waarover Retailtrends schrijft. Het verslag heeft betrekking op het eerste faillissement van McGregor en zustermerken Gaastra en Adam Brandstores. Oprichters Jeroen Schothorst en Ben Kolff vormden toen het bestuur. Zij bleven na de doorstart betrokken maar een jaar later volgde een tweede bankroet. De curatoren schrijven dat om faillissement te voorkomen vrijwel zeker ‘substantiële extra middelen’ nodig waren en die wilden de betrokken financiers niet verstrekken. Daarmee wordt aan de ‘hoge drempel’ die in Nederland geldt voor persoonlijke aansprakelijkheid niet voldaan, is de conclusie. Wel zijn de curatoren kritisch over het optreden van de voormalige bestuurders, omdat zij er niet in zijn geslaagd om drie jaar voor het faillissement een turnaround succesvol uit te voeren. Er werden geen structurele kostenbesparingen gedaan en het lukte niet om het merk te herpositioneren, waardoor McGregor structureel achter de feiten aanliep. ‘Hetgeen nog werd versterkt door het feit dat de onderneming een grote schuldenlast uit het verleden met zich droeg’.

Jack & Jones breidt plussize collectie uit

Het mannenmodemerk Jack & Jones heeft zijn plussize lijn uitgebreid door ook grotere maten aan te bieden binnen het jeanssegment: Jack & Jones originals, Jack & Jones core en Jack & Jones premium. Dat meldt moederbedrijf Bestseller in een persbericht. Als reden voor de uitbreiding noemt het kledingbedrijf de toegenomen vraag naar grote maten van 3XL en 4XL. Jack & Jones Plussize is inmiddels twee jaar op de Nederlandse markt en bestaat uit de reguliere stijlen maar dan in een grotere maat. Voor de juist pasvorm is een speciale maatvoering ontwikkeld, waarin andere lengteverhoudingen zijn verwerkt bijvoorbeeld en ook andere de naadplaatsing. De prijzen liggen daarom gemiddeld vijf tot tien euro hoger dan in de reguliere collectie.

Beeld: Bestseller/Jack & Jones