TOP

Jaarcijfers Esprit: restyling drukt op resultaat

Esprit heeft in het boekjaar dat op 30 juni 2012 afliep, een omzet gedraaid van €2,74 miljard. Dit is een daling van 10,5% ten opzichte van het jaar ervoor.

Niet alleen de dalende omzet in de eigen winkels (-6,6%) en in het wholesalekanaal (-16,3%) zorgden voor het tegenvallende resultaat, ook de herpositionering en de restyling hebben geld gekost.

De omzet in Europa daalde met 11,3% naar €2,4 miljard. Europa blijft met 78% van de omzet nog altijd de belangrijkste markt voor Esprit, met Duitsland als grootste afzetgebied (43,1%). In Azië blijft China de belangrijkste regio.

Esprit is het afgelopen jaar gestart met een transformatieprogramma, dat vier jaar zal duren. Meer dan 60 van de in totaal 80 slechtlopende winkels werden gesloten. Ook heeft het merk zich teruggetrokken van de Amerikaanse markt. De winkels die overblijven, krijgen de komende jaren een ander interieur en de collecties worden vernieuwd.

Ronald van der Vis, de vertrekkende ceo, geeft het stokje per 26 september over aan Jose Manuel Martínez Gutiérrez. Martínez is afkomstig van de Spaanse modegigant Inditex.