TOP

Deel schoenencollectie Imelda Marcos verwoest

Een deel van de legendarische schoenencollectie van de voormalige Filipijnse presidentsvrouw Imelda Marcos is aangevreten door termieten en aangetast door rot en schimmel. Zij werd bekend vanwege haar honderden paren designerschoenen.

Nadat Imelda en haar echtgenoot Ferdinand Marcos in 1986 na een opstand waren verdreven, werd de garderobe van de familie in het presidentieel paleis in de Filipijnse hoofdstad Manila in beslag genomen. Daarin bevonden zich minstens 1220 paar dure schoenen en  kledingstukken. De schoenen- en kledingcollectie werd in 150 dozen in het paleis opgeslagen.

Tropische regenbuien
Twee jaar geleden bleek dat de waardevolle garderobe na jaren van wanbeheer in zeer slechte staat verkeerde. De dozen werden overgebracht naar een opslagruimte van het Nationaal Museum en niemand keek er meer naar. Na hevige tropische regenbuien kwam het depot in augustus blank te staan en daardoor raakte de collectie nog ernstiger beschadigd.

Vocht en termieten
Museummedewerkers waren verbijsterd en proberen de collectie nu nog enigszins te redden. Het veiligstellen van de inhoud van de dozen kan maanden duren. Conservator Orlando Abinion zei tegen persbureau AP dat sommige schoenen en kledingstukken niet meer kunnen worden hersteld, omdat ze te ernstig zijn aangetast door vocht en termieten.

Imelda Marcos keerde terug naar de Filipijnen, nadat haar echtgenoot in 1989 in ballingschap in Hawaï was overleden. Tegenwoordig is ze parlementslid.

765 paar
Het deel van haar schoenencollectie dat na haar verbanning werd uitgeleend aan het schoenenmuseum in het stadsdeel Marikina in Manilla, verkeert nog wel in uitstekende staat. De naar schatting 765 paar schoenen van onder meer Gucci, Charles Jourdan, Salvatore Ferragamo en Prada trekken dagelijks vele uit binnen- en buitenlandse toeristen.