TOP

Inspiratie voor het nieuwe seizoen

De aftrap voor het nieuwe winterseizoen 2008/2009 is weer begonnen. De Modefabriek en de Amsterdam Fashion Week waren de afgelopen week een goede inspiratiebron voor de moderetailers. Ik heb veel kleurrijke presentaties gezien, vooral de entree waarvan de grond en wanden met gekleurde folie waren beplakt. Leuk idee trouwens voor een etalage. Je plakt de etalageruimte helemaal af met folie in een bepaalde kleur, behalve de ramen natuurlijk. Daarmee trekt de etalage extra aandacht.

Zo waren op de Modefabriek nog meer ludieke presentatie-eilanden te zien die wij als decor voor een etalage goed zouden kunnen gebruiken. Alles in grote volumes, grote witte vazen met veel gladiolen of wilde tuinboeketten. Nog wat ludieke presentaties waren: hangend aan gekleurde touwen plantjes ingepakt in dezelfde kleuren als de touwen, een grote hoeveelheid witte uitgelichte overhemden op een rij opgehangen als wandpresentatie en gekleurde wasmachines. Textilia had boven hun stand allemaal hangende witte gekleurde items zoals onderdelen van etalagefiguren (benen/armen), wasmanden, stoelen en paraplu’s. Het had een geweldig volume en er was creatief omgegaan met de items.

Wit was op de beurs goed vertegenwoordigd in de decorgroepen. Als je nog gedateerde decors hebt die je eigenlijk niet meer in de etalage fatsoenlijk kwijt kan, is de oplossing om ze wit te schilderen en te gebruiken met een knipoog. Daar bedoel ik mee, niet als serieus decor gebruiken, maar ze in grote hoeveelheid plaatsen in de etalage zodat de passanten en klanten met een glimlach je winkel binnenlopen. Met oud papier en restmaterialen kun je ook bijzondere dingen doen. Pak ze in transparant folie en zet ze op een stapel pallets. Zo draag je ook bij aan het milieu en maak je van een nood een deugd.

Met witte of neutrale decoritems komt de gekleurde collectie heel goed tot zijn recht in de etalage. Of, gebruik een gekleurde achter- en ondergrond en combineer dat met witte/neutrale kleding. Het gaat uiteindelijk om het product en niet het decor. Dus denk om het samenspel in de juiste verhoudingen.