TOP

Inflatie naar 10,3 procent, winstdaling voor Zalando en Estée Lauder wil Tom Ford inlijven

Tegenvallende resultaten voor Zalando; de e-tailer zag de omzet en winst afnemen in het voorbije kwartaal. Verder: voor het eerst sinds 1975 is de inflatie hoger dan 10 procent, Estée Lauder wil Tom Ford overnemen en door het personeelstekort is de werkdruk en daarmee het risico op uitval veel hoger, waarschuwen bedrijfsartsen. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van donderdag 4 augustus.

Foto: L’Estrop

Forse winstdaling voor Zalando, positievere tweede helft 2022 verwacht

Zalando heeft het tweede kwartaal van 2022 afgesloten met een omzet van ruim 2,6 miljard euro, 4 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde kwartaalcijfers. Het aangepaste bedrijfsresultaat daalde van 184,1 miljoen naar 77,4 miljoen euro. De nettowinst kreeg een nog grotere klap: die ging van 120,4 miljoen naar 14 miljoen euro.

Daarvoor zijn volgens Zalando twee redenen. De eerste is de transitie die het bedrijf doormaakt, van webshop naar platform. Het bruto handelsvolume, waarin de omzet van externe verkooppartners is meegenomen, bleef met bijna 3,8 miljard euro vrijwel gelijk aan het niveau van 2021. Tweede factor is de vergelijkingsperiode. Het tweede kwartaal van 2021 was met een omzetplus van bijna 40 procent zo sterk, dat die resultaten volgens de e-tailer moeilijk te overtreffen zijn.

Het aantal actieve klanten groeide wel, van 44,5 miljoen naar 49,3 miljoen. Ook sloten meer mensen zich aan bij Zalando’s loyalty-programma; met een groei van 164 procent heeft Zalando Plus nu meer dan 1,5 miljoen leden. Het aantal bestellingen kwam uit op 67,8 miljoen, een groei van 3 procent. Klanten rekenden per bestelling wel twee euro minder af (55,9 euro, tegen 57,7 euro in Q2 2021).

Voor de tweede helft van dit jaar verwacht Zalando betere resultaten, dankzij nieuwe maatregelen om de efficiency en marges te verbeteren. Zo zijn in alle 25 landen waar het bedrijf actief is minimale bestelbedragen ingevoerd voor gratis thuisbezorging. Zalando houdt vast aan de jaarprognose voor 2022; de e-tailer gaat uit van een omzetgroei van 3 tot 7 procent tot om en nabij de 15 miljard euro. CFO Sandra Dembeck: “Onze gezonde balansstructuur stelt ons in staat om te blijven investeren in ons technologieplatform en onze logistieke infrastructuur, en onze langetermijndoelen te verwezenlijken.”

Inflatie voor het eerst in bijna vijftig jaar boven de 10 procent

Voor het eerst sinds september 1975 is de inflatie hoger dan 10 procent. Dat meldt het CBS. Consumentengoederen en -diensten waren afgelopen juli 10,3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Die stijging komt vooral door de prijsontwikkelingen van energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming) en de woninghuur.

Energie was afgelopen juli 108 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, ondanks de btw-verlaging van 21 naar 9 procent die sinds vorige maand geldt. De woninghuren lagen 3 procent hoger dan een jaar eerder. Daarnaast namen de prijzen van voedingsmiddelen verder toe: van 11,2 procent in juni naar 12,3 procent in juli. Graan- en zuivelproducten, suiker en zoetwaren (waaronder ijs) droegen hier het meest aan bij. De prijzen van motorbrandstoffen namen daarentegen iets af; die waren in juli 25 procent duurder dan in 2021, waar dat in juni nog 35 procent was.

‘Estée Lauder zet zinnen op overname Tom Ford’

Estée Lauder is in onderhandeling om Tom Ford over te nemen.  De cosmeticagroep zou meer dan 3 miljard dollar (omgerekend ruim 2,9 miljoen euro) op tafel willen leggen voor het luxemerk, zo bericht The Wall Street Journal. Dat zou de grootste overname worden uit de geschiedenis van de groep.

Estée Lauder zou met name geïnteresseerd zijn in de beautytak van Tom Ford, waarvoor het bedrijf al een licentieovereenkomst heeft en waarmee goede resultaten worden gerealiseerd. De omzet van Tom Ford Beauty zou het afgelopen kwartaal met dubbele cijfers zijn gegroeid. De cosmeticagroep is echter niet de enige belangstellende partij. Ook andere overnamekandidaten hebben zich volgens The Wall Street Journal gemeld, al wordt niet genoemd om wie het gaat.

Personeelstekort verhoogt risico op uitval, waarschuwen bedrijfsartsen

Door de huidige arbeidskrapte moeten werknemers hetzelfde of zelfs meer werk vaak met minder mensen doen. Dat moet snel veranderen, waarschuwt de beroepsvereniging van bedrijfsartsen (NVAB) op BNR. Anders zit veel personeel nog eind dit jaar overspannen thuis en neemt de werkdruk op collega’s nóg verder toe, wat tot een negatieve spiraal leidt. Bovendien is een zieke werknemer een enorme kostenpost voor bedrijven: een zieke werknemer zou een bedrijf algauw 400 euro per dag kosten. Arbodienst ArboNed roept werkgevers op om waar mogelijk thuiswerken te stimuleren, kritisch naar het takenpakket te kijken en uit te stellen wat kan om ‘onnodige psychische en fysieke overbelasting te voorkomen’.

Facebook stopt met live shopping

Facebook stopt per 1 oktober met live shopping. Dat meldt moederbedrijf Meta in een update. Facebook Live blijft in de lucht, maar het zal na die datum niet meer mogelijk zijn om producten via een livestream te verkopen. Merken die hiervan gebruik willen blijven maken, kunnen overstappen op de live shopping-functie van Instagram of op Reels ads, dat zowel via Facebook als Instagram beschikbaar is. Meta stelt met de dienst te stoppen vanwege het veranderende consumentengedrag; de interesse van consumenten zou naar korte video’s zijn verschoven, reden om meer op Reels te gaan focussen.