TOP

Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin winnen Grand Seigneur

Het fotografenduo Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin krijgt op 17 juni de 23e Grand Seigneur uitgereikt. Zij ontvangen deze hoogste onderscheiding binnen de modebranche wegens hun creativiteit, lef en orginaliteit.

De jury, bestaande uit Jan Berger, Louki Boin, John de Greef, Liesbeth in ‘t Hout en voorzitter Han Bekke, waren het dit jaar unaniem eens met de keuze van de 23e Grand Seigneur winnaar.

Juist door hun veelal met de computer bewerkte foto’s, die zich bewegen op de grens tussen mode- en kunstfotografie, heeft Inez van Lamsweerde samen met haar partner Vinoodh Matadin een succesformule in handen die voorlopig nog niet lijkt uitgewerkt. “Wij zijn trots op Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin als nieuwe “Grand Seigneur” winnaars”, aldus juryvoorzitter Han Bekke.

Dutch Dreamteam
Het fotografenduo Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin wordt ook wel het Dutch Dreamteam genoemd. Eind jaren tachtig breken ze door met het digitaal manipuleren van foto’s, een techniek die tot dan toe ongekend is in de wereld van fotografie. Inmiddels wonen Van Lamsweerde en Matadin al vijftien jaar in New York waar ze voor gerenommeerde bladen als Vogue, Harper’s Bazaar en The New York Times Magazine werken.

Het paar heeft in de loop der jaren een belangrijke plaats verworven in de commerciële fotografie, door hun vele editorials en uitgebreide campagnes voor modehuizen als Louis Vuitton, Balenciaga, Gucci en vele anderen. Grootheden als Stella McCartney en Jean-Paul Gaultier mogen zij tot hun klantenkring rekenen. Daarnaast hebben zij naam gemaakt in de autonome kunstfotografie.

Victor&Rolf
De internationale topfotografen ontvangen de onderscheiding, een sculptuur van Wendela Gevers Deynoot, uit handen van Modint-voorzitter Alphons Schouten. De ondernemersorganisatie Modint voor mode, interieur, tapijt en textiel reikt de Grand Seigneur jaarlijks uit. Vorig jaar ging de prijs naar het ontwerpersduo Victor & Rolf.

Expositie in Foam Amsterdam
Vanaf  25 juni t/m 15 september 2010 zal in het Foam Fotografiemuseum de tentoonstelling van Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin  ‘Pretty Much Everything, Photographs 1985-2010’ te zien zijn.  Het Foam_Fotografiemuseum is in Amsterdam.