TOP

India heft exportstop katoen op

De Indiase regering gaat de exportstop op katoen aan het einde van het lopende oogstseizoen opheffen (september). De reden voor de opheffing is de gedaalde vraag naar én de gedaalde prijs van Indiase katoen, waardoor het land de vraag weer aan kan.

Dat meldt het Duitse Textil Wirtschaft op basis van berichten in de Indiase media.

India is één van de belangrijkste katoenproducerende landen ter wereld. Het land zette eind 2010 de export van katoen stop voor onbepaalde tijd. Niet omdat de afgesproken handelsquota waren bereikt, maar omdat de productiecapaciteit van het land niet voldoende was voor de enorme vraag naar katoen. Die was flink toegenomen door misoogsten in andere katoenlanden als China en Pakistan.

Voorraad 

Door de exportstop konden Indiase spinnerijen hun katoenvoorraad weer opbouwen, wat zorgde voor een daling van de vraag naar en prijs van katoen. De prijs van katoen uit India was extreem hoog en is het afgelopen half jaar gehalveerd. Het land denkt de vraag na het oogstseizoen weer aan te kunnen.

Recordprijs

De prijs van katoen was in de maanden februari, maart en april wereldwijd gestegen tot recordhoogte, door een toenemende vraag én door minder aanbod na misoogsten door overstromingen of juist droogte. Inmiddels is de productiecapaciteit van katoen in de meeste productielanden uitgebreid. Vanaf mei zette de katoenprijs weer een daling in.