TOP

In the picture: skimerk Bogner

In 2008 was het spotlicht van kunsthuis Apolda Avantgarde nog gericht op Adidas met de tentoonstelling 'The great variety of Three Stripes'. Twee jaar later wijdt het museum een expositie aan een ander bekend Duits sportmerk: 'Bogner - Sports and fashion in motion'.

Kunstgalerie Apolda Avantgarde, gelegen dichtbij het Duitse plaatsje Weimar, presenteert tot en met 13 juni 2010 een tentoonstelling ter ere van het Duitse ski en sportmode bedrijf Bogner. ‘Bogner -Sports en fashion in motion’ vertelt de geschiedenis van het bedrijf Bogner dat in 1932 is opgericht door Willy Bogner Sr.. Zijn vrouw en ontwerpster Maria Bogner bedacht en produceerde skimode. Zij was degene die voor vrouwen op de piste elegante en skinny skibroeken, de zogenaamde ‘Keilhosen’, ontwierp. 

Het bedrijf Bogner wordt tegenwoordig aangestuurd door Willy Bogner Jr. en zijn vrouw Sônia Bogner. Bogner wordt al jaren wereldwijd verkocht en het merk produceert naast de eigen collecties Sônia Bogner, Bogner woman, Bogner man, Bogner Sport, Bogner Fire + Ice en Bogner Kids ook diverse licentie collecties.

Bogner en sport

Expositiebezoekers maken kennis met de rijke historie van het bedrijf en krijgen enkele originele ontwerpen uit de Bogner archieven te zien. Ook komt de succesvolle atletische carrière van Willy Bogner Jr. aan bod. Zijn loopbaan als professionele skiër, hij participeerde twee keer in de Olympische Spelen in de jaren ’60, en zijn sportieve acteerprestaties in skifilms als ‘Fire & Ice’ en ‘Ski to the Max’ waren internationaal successen. Ook was hij te zien in vier James Bond films als Bond’s body double tijdens extreme ski scenes.

De verwantschap van het merk met professionele sporten is niet te stoppen. Zo was Bogner voor de 17de keer sponsor van het Duits Olympisch team tijdens de Vancouver Winter Spelen. Wereldwijd heeft Bogner ongeveer 700 mensen in dienst en het bedrijf registreerde in 2009 een jaarlijkomzet van 173.1 miljoen euro.

Kunstgallerie Apolda Aventgarde is inmiddels een specialist in het organiseren van mode-exhibities. Behalve Bogner en Adidas passeerde ook de volgende tentoonstellingen ‘Textile drawings of the Russian Aventgarde’ (1999), ‘Wolfgang Joop – Illustraties’ (2002), ‘Karl Lagerfield – Photografy’ (2005) al de revue.