TOP

Overvallen winkeliers krijgen geld voor beveiliging

Ondernemers en particulieren die zijn overvallen kunnen vanaf woensdag 19 mei kosten van beveiligingsmaatregelen terugkrijgen. Het gaat om een vergoeding van maximaal 1000 euro per aanvraag.

Het subsidiebedrag is bedoeld voor preventieve maatregelen als kluizen, cameratoezicht, beveiliging van deuren en training.

Het doel van de regeling is dat winkeliers of bewoners niet opnieuw worden overvallen. Uit overvalcijfers blijkt namelijk dat slachtoffers meer kans hebben om opnieuw doelwit van een overval te worden.

3 miljoen subsidiegeld
Minister Hirsch Balin van Justitie heeft drie miljoen euro uitgetrokken om de subsidies te verstrekken. Hoewel het aantal overvallen dit jaar licht is gedaald, vindt de minister het overvalcijfer toch nog te hoog, meldt Detailhandel Nederland op hun website.

Aangifte
De subsidieregeling is voor de winkelier die in 2010 slachtoffer is geweest van een overval. Wie dat met een aangifte kan aantonen, kan de kosten vergoed krijgen. De aanvraag moet voor 1 juli 2011 ingediend worden bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Taskforce overvallen
De regeling is in februari al aangekondigd tijdens de bijeenkomt van de Taskforce overvallen, een werkgroep die vorig jaar door Balin in het leven is geroepen om het aantal overvallen op winkels en horecagelegenheden drastisch terug te dringen. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam is voorzitter en Detailhandel Nederland neemt ook deel aan de werkgroep.