TOP

In 2009 al bijna meer bedrijven failliet dan in heel 2008

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn al bijna evenveel faillissementen uitgesproken als in heel 2008, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het aantal faillissementen is in juni met ruim 60% toegenomen, gerechtshoven spraken in totaal voor 520 ondernemingen en instellingen een faillissement uit. In totaal zijn er dit jaar al 3351 bedrijven aan de recessie ten onder gegaan, aldus het CBS.

Het CBS laat weten dat een dergelijk aantal nog nooit gemeten is over een periode van zes maanden. In 2008 gingen over een heel jaar 3840 bedrijven failliet.

Het aantal faillissementen was in februari, maart en april dit jaar het hoogst. In maart werden 676 bedrijven failliet verklaard.

Eerder dit jaar bleek al uit een onderzoek van informatieleverancier Dun & Bradstreet dat het aantal faillissementen in Nederland in het eerste kwartaal van 2009 met 85% was toegenomen, ten opzichte van het eerste kwartaal in 2008. Er gingen toen 1610 bedrijven failliet, dat aantal heeft zich in het tweede kwartaal dus al meer dan verdubbeld. Uit het onderzoek van Dun & Bradstreet bleek dat de grootste klappen vielen onder middelgrote en grote bedrijven.