TOP

Fair Wear Foundation brengt problemen in kaart

Kinderarbeid bestaat helaas nog steeds. De Fair Wear Foundation trof vorig jaar drie gevallen aan in Chinese fabrieken. Dat meldt de instantie in haar jaarverslag.

De Fair Wear Foundation deed in 2008 onderzoek naar de arbeidsomstandigheden in de productieketen. In China bezocht de instantie 35 fabrieken waar ze op een flink aantal problemen stuitte. Zo werden er in een aantal fabrieken kinderen aangetroffen die jonger waren dan 16 jaar. De Fair Wear Foundation zorgde ervoor dat de arbeidscontracten direct werden beëindigd en de jongeren het equivalent uitbetaald kregen van het loon dat ze tot hun zestiende zouden hebben verdiend als ze in dienst waren gebleven. Andere problemen waren: excessief overwerk, onwettige contracten en obstructie van vakbondvorming. In India hebben  tijdelijke werknemers onder meer een slechte positie. En in Macedonië en Tunesië waren er problemen rondom de veiligheid en gezondheid. Turkije krijgen werknemers geen of weinig vakantiedagen.

Verder verwelkomde de Fair Wear Foundation elf nieuwe leden, waaronder Acne Studios, Gsus, McGregor Fashion Group, Secon Group, Suit Supply. Dutch Spirit zegde het lidmaatschap op.