TOP

Import en export kleding gestegen in 2010

Zowel de invoer als de uitvoer van kleding en textiel in en uit Nederland is flink gestegen in 2010. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Beiden lieten een tweecijferige groei zien.

De invoer van kleding lag volgens het CBS in 2010 met een waarde van €7,6 miljard 10,7% procent hoger dan in 2009. De uitvoer lag met €5,5 miljard 12,6% hoger. Zowel de totale invoer (+21%) als de uitvoer (+20%) van álle goederen in en uit Nederland stegen stevig in 2010, vooral onder invloed van een grote post als aardolie(producten) waar de prijzen flink opliepen.

Grondstofprijzen

Volgens Rens Tap, kledingeconoom bij Modint, betekenen de cijfers goed nieuws, maar is een nuance op zijn plaats. “Een stijging kan ook betekenen dat er meer kleding via Nederland Europa binnenkomt. De cijfers zeggen ook niet of de groei is veroorzaakt door volume of door prijs. Het is duidelijk dat de stijgingen in grondstofprijzen ook doorwerken in de prijzen voor kleding.”

Exportlanden

Eenderde van de kledingexport ging naar Duitsland, dat daarmee de belangrijkste afnemer is (€1,8 miljard). Andere belangrijke exportlanden voor kleding zijn België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Deze vijf landen zijn samen goed voor driekwart van alle kledingexport.  

Duitsland

Er wordt iets meer kleding ingevoerd uit Europese landen dan uit niet-Europese landen. Duitsland is nog steeds het belangrijkste Europese land voor onze kledingimport, met een waarde van €1,35 miljard. Op ruime afstand volgen Turkije, Italië, België, Denemarken en Polen (in totaal komt €1,8 miljard uit deze vijf landen).

China

Van de kledingimport uit niet-Europese landen wordt het grootste gedeelte bepaald door China, met ruim €2 miljard euro. Daarna volgt India met €301 miljoen. Daarna volgen Thailand, Hong Kong en Indonesië, die samen iets minder kleding naar Nederland exporteren dan India. Maar liefst €779 miljoen van de kledingimport komt uit overige Aziatische landen, zoals Vietnam, Bangladesh, Cambodja, Pakistan, Maleisië en Japan. Noord-Afrika is goed voor €143 miljoen.

 

Binnenkort maakt het CBS de cijfers over import en export van kleding in de eerste helft van 2011 bekend, inclusief de ontwikkeling van de aandelen van verschillende landen. Houdt www.textilia.nl in de gaten voor het laatste nieuws.