TOP

Britse rellen treffen ook modebranche

De rellen in Groot-Brittannië treffen ook de modebranche. Niet alleen zijn vele modezaken financieel zwaar getroffen door de plunderingen, waaronder de zaak van Oasis-frontman Liam Gallagher, ook zette Levi's zijn campagne stop en kreeg Adidas te maken met ongewenste reclame.

Opvallend veel van de jonge Britse relschoppers van vorige week waren gekleed in Adidas, wat het merk door alle uitgezonden videobeelden enorme publiciteit opleverde. Er werd zelfs een Facebook-groep voor in het leven geroepen, die binnen no time meer dan 6.000 Like-stemmen had en inmiddels alweer uit de lucht is: ‘Adidas: The Official Sponsor of the London riots’. Volgens een Adidas woordvoerder in het Algemeen Dagblad, die zich uiteraard van de rellen distantieert, komt alle aandacht voor dit merk doordat Adidas zo’n populair merk is en ‘de drie strepen heel herkenbaar zijn’.

Levi’s
Jeansfabrikant Levi’s zag zich volgens Engelse media genoodzaakt een reclamefilmpje uit de nieuwe Go Forth campagne uit te stellen in Engeland omdat de publieke opinie vond dat het de recente rellen verheerlijkt. In het filmpje is onder andere een jongen te zien die richting de oproerpolitie loopt. Volgens Levi Strauss gaat ‘Go Forth’ niet over een specifieke beweging, maar over ‘positieve actie en een pioniersgeest’. In andere landen wordt het filmpje wel uitgezonden, en het staat ook nog steeds op You Tube en de website van Levi’s.

Liam Gallagher
De kledingwinkel van Liam Gallagher was ook het slachtoffer van de plunderingen. Er werd voor maar liefst £272.000 pond van het kledingmerk Pretty Green weggehaald.

Leegstand
Het geplunder in winkels in London, Manchester, Birmingham, Liverpool en Bristol zou een totale schade van meer dan £100 miljoen hebben aangericht. Britse retailexperts vrezen dat de winkelstraten in Londen in een negatieve spiraal terechtkomen als gedupeerde winkeliers failliet gaan of hun winkel sluiten. De leegstand was al hoog als gevolg van de recessie.

Maatregelen
Premier David Cameron heeft een pakket maatregelen gepresenteerd die gedupeerde retailers moet helpen, waaronder een belastingverlichting en uitstel van belastingbetaling. Ook overheidsregels die het plaatsen van veiligheidsluiken vertragen moeten worden afgeschaft. Ook de termijn om schadeclaims in te dienen bij de verzekering wordt verlengd van 14 naar 42 dagen.