TOP

Hutspot sluit webshop en winkels, minder faillissementen in oktober, Suitable opent winkel in België

Lifestylewinkel Hutspot sluit de webshop en twee winkels en er zijn weer minder faillissementen in oktober. Verder: Winkeliers vinden de coronamaatregelen ‘niet echt een ramp’. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 15 november.

Foto: Textilia

Suitable opent winkel in België

Mannenmodeformule Suitable opent binnenkort zijn eerste winkel in België, zo meldt het merk. De nieuwe zaak komt in Antwerpen, een exacte openingsdatum is nog niet bekend gemaakt. Het is de 16e fysieke locatie voor Suitable. Het label heeft naast een webshop winkels in onder meer Haarlem, Amsterdam, Arnhem, Rotterdam, Maastricht en Amersfoort. Suitable werd opgericht in 1996 door Raoul van Dun, die nog steeds aan het hoofd van het kledingbedrijf staat.

Hutspot sluit webshop en winkels

Het doek valt eind dit jaar definitief voor lifestyleconcept Hutspot, zo meldt onder meer Retailtrends. De huidige webshop Hutspot.com stopt en uiterlijk 31 december gaan de twee winkels in Eindhoven en Amsterdam dicht. Hutspot, opgericht in 2012, ging eind 2020 op de fles, maar kreeg in februari dit jaar een tweede kans om in afgeslankte vorm verder te gaan onder de nieuwe eigenaar Dille & Kamille. Dat is, naar nu blijkt, geen succes geworden. “De formule zat niet doordacht genoeg in elkaar”, zegt een woordvoerder. “De klanten die terugkwamen, hadden niet de beleving die ze verwachtten. Het is ook niet gelukt om nieuwe klanten te trekken. En dan moet er maandelijks veel geld bij. Daarom is besloten er een punt achter te zetten: terug naar de tekentafel.” Een van de oprichters van de formule, Nick van Aalst, werkt de komende maanden aan een nieuw strategisch plan voor een herintroductie van het merk. Voor de 21 medewerkers wordt een passende functiegezocht bij Dille & Kamille. Volgens de woordvoerder is bewust niet gekozen voor een faillissement. “De eigenaar wil het zorgvuldig afwikkelen. Mensen die in consignatie leveren, krijgen netjes hun spullen terug. En we gaan in overleg met de andere leveranciers om tot passende afspraken te komen.”

Minder faillissementen in oktober

Het stoppen van de coronasteun heeft in oktober niet geleid tot een meer faillissementen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er zijn in oktober 9 bedrijven minder failliet verklaard dan in september; in totaal zijn in oktober 104 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken hadden de bouwnijverheid en handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 16. Vergeleken met september zijn er 2 faillissementen meer in de bouwnijverheid en is er 1 faillissement minder in de handel. Relatief gezien werden er in oktober de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag.

Definitief einde voor Designer Vintage

Het doek is gevallen voor de webshop Designer Vintage, zo blijkt uit een mededeling op de website. Daarin staat dat het niet langer mogelijk is om designer items kunt kopen en verkopen op het platform. ‘We willen je bedanken voor al je steun en liefde voor Designer-Vintage de afgelopen jaren. Heb je een account op Designer-Vintage.com met actieve advertenties of nog credits over, dan krijg je hier na volgende week een persoonlijk bericht over.’ Designer Vintage was onderdeel van uitgeverij Hearst Netherlands, dat in juni dit jaar aankondigde te stoppen met de publicatie van 7 van de 20 merken. Toen nog werd gemeld dat er voor Designer Vintage gesprekken zouden worden gestart voor een mogelijke overname.

Winkeliers over nieuwe coronamaatregelen: ‘Niet echt een ramp’

Uit een rondgang langs winkeliers die De Gelderlander peilde over de nieuwe coronamaatregelen blijkt dat winkeliers niet onder de indruk van de maatregelen zijn, aldus de krant. Het kabinet kondigde vrijdagavond 12 november aan dat niet-essentiële winkels om zes uur hun deuren moeten sluiten en dat er weer anderhalve meter afstand gehouden moet worden. “Ik geloof niet dat ik dat echt een ramp vind”, zegt Corine Wagner van kledingzaak Rootz in Rhenen. “Voor ons betekent het dat we op vrijdagavond 2,5 uur eerder de deur moeten sluiten. Maar die avond was al nooit echt druk, wel gezellig.” Mocht het mogelijk worden om 2G in te voeren als ondernemer, dan staat Wagner daar volledig achter. Alleen genezen of gevaccineerde personen zijn dan nog welkom. “Ik ben sowieso voor het vaccineren. Als het QR-code checken zou betekenen dat we binnen geen mondkapje meer op hoeven, dan teken ik daar voor. In communiceer hier de hele dag met klanten, dan is het ook fijn om elkaar te kunnen zien.” Evert Jan van de Beek, van de kledingwinkels Sfeer & Meer in Ede, sluit zich hier helemaal bij aan. “Ik kan me volledig vinden in het 2G-gebeuren. Het zal ons, we hebben drie winkels in Ede, veel werk opleveren, want we moeten dan bij deur gaan scannen. Maar ik vind het belangrijk dat te doen als je kijkt naar wat er nu speelt.” Van de Beek ziet 2G als noodzaak om het aantal besmettingen naar beneden te krijgen. “De besmettingsgraad ligt bij ongevaccineerden gewoon veel hoger. Voor de samenleving, mijn personeel en mijn klanten is het belangrijk dat er mensen de winkel binnen komen die voldoen aan de eisen.”