TOP

Hoe loop ik geen omzet mis bij een pinstoring?

Winkeliers werden afgelopen zaterdag landelijk getroffen door een pinstoring. Zaterdagochtend lukte het ongeveer dertig procent van de klanten die wilden pinnen in eerste instantie niet te betalen. Hoe loop je geen omzet mis?

Bij een pinstoring vraag je de klant natuurlijk eerst of ze ook contant kunnen betalen, maar dat kan of wil lang niet iedereen. Welke alternatieven heb je om geen omzet mis te lopen als de betaalterminal weer eens weigert?

Eenmalige machtiging
Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel raadt winkeliers aan om altijd incassoformulieren van de bank in de winkel te hebben. De bank waarbij je een overeenkomst pin hebt gesloten moet winkeliers namelijk een alternatief betaalmiddel ter beschikking stellen voor het geval dat betalen met pin niet mogelijk is. Deze Eenmalige Machtiging Pin-formulieren kunnen worden gebruikt bij betaaltransacties tussen de €5 en €350, in het geval van een storing in de betaalapparatuur of in de datacomverbinding zoals afgelopen zaterdag het geval was.

Reserve betaalterminal
Een reserve mobiele betaalterminal is bij alle typen storingen van de vaste betaalterminal een oplossing, al is het wel een vrij prijzige oplossing gezien de kosten van de terminal en de mobiele verbinding. Voor bedrijven met grotere aantallen betaalterminals is een router met een reserve mobiele verbinding een mogelijkheid; ook dit is een relatief dure oplossing; raadpleeg hiervoor de leverancier van uw betaalautomaat.

Offline pinnen
Op 17 september werden winkeliers in ons land ook al getroffen door een storing en Detailhandel Nederland wil dat in geval van een volgende storing in de verbindingen, mensen offline moeten kunnen pinnen. Volgens Currence zijn hierover al gesprekken gaande.