TOP

Vaude kiest voor milieuvriendelijke membranen

Vaude wisselt van membraanleverancier en gaat voortaan het Sympatex membraan gebruiken. Vanaf deze winter zijn alle kleding- en schoenenlijnen van de het Duitse bergsportmerk met Sympatex uitgerust. Vaude doet dit om milieuvriendelijker te produceren.

De overstap naar Sympatex is voor Vaude een belangrijke mijlpaal op de weg om de gehele collectie stap voor stap om te bouwen naar de milieuvriendelijke Bluesign Standard. Deze strenge productiestandaard voor synthetisch textiel staat voor bescherming van de omgeving, gebruiker en de werknemer tijdens het productieproces. Als Bluesign Partner sinds 2008 voelt Vaude zich verplicht zich aan deze standaard te conformeren. Het merk heeft zich tot doel gesteld om de gehele productieketen van alle Vaude-producten conform de Bluesign Standard te produceren en wil uiteindelijk Europa’s milieuvriendelijkste outdoorfabrikant worden.

 

Recyclebaar

Ook Sympatex is een Bluesign Partner, waardoor Vaude weer een stap dichter bij het uiteindelijke doel komt. Alle Sympatex membranen zijn Bluesign gecertificeerd en dus milieuvriendelijk. Sympatex gebruikt bij de vervaardiging van haar membranen een materiaal uit polyester en polyether, waardoor het Sympatex membraan bestaat uit zuurstof, koolstof en waterstof. Er worden dus geen gifstoffen zoals PTFE of fluorcarbon gebruikt die in veel andere membranen voorkomen. Dankzij deze samenstelling zijn de Sympatex membranen volledig recyclebaar.

 

Prestaties

Niet alleen het milieuvriendelijke aspect van Sympatex , maar ook de functionele prestaties hebben Vaude overtuigd om de overstap te maken. Het Sympatex stretch membraan garandeert een 100% water- en winddichtheid bij een waterkolom tot 25.000mm. De speciale membraantechnologie zorgt voor een uitstekend ademend vermogen, waaraan bij de metingen door het Hohenstein-Institut een RET-waarde van 1,5 is toegekend. De hydrofiele bestanddelen van het membraan nemen het transpiratievocht op en transporteren dit naar buiten. Met 5 µm is Sympatex momenteel het dunste membraan ter wereld, die volgens Vaude ondanks het lichte gewicht de volledige performance garandeert en daarmee optimale kansen biedt voor de ontwikkeling van hoogwaardige ultralight producten.