TOP

Hoe gaat het met vandriest m.o.b.? [interview]*

In augustus 2014 startte Hetty van Driest, bekend van de kinderkledingmerken Bengh per principesse en Bor*z, haar eigen vrouwenmodelijn vandriest m.o.b. “Ik vind het gewoon ontzettend leuk om dingen te verzinnen die heel dicht bij me liggen.”

Sinds augustus 2014 heb je je eigen kledinglijn voor volwassenen ‘vandriest m.o.b.’ met m.o.b. als knipoog naar je achtergrond: Mother of Bengh. Waarom was je daaraan toe?

“Ik vind het gewoon ontzettend leuk om dingen te verzinnen die heel dicht bij me liggen. Ik wilde iets voor dames maar wist nog niet precies wat. Ik wist wel dat ik geen grote collecties wilde maken en niet wilde meedoen met seizoenen. Het moest iets tijdloos zijn en ik wilde buiten de seizoenen werken zodat de collectie zich steeds verder uitbreidt met iedere keer een paar modellen erbij. Niet meer fast fashion, er moet meer naar het product gekeken worden.”

“Ik ben daar met vandriest m.o.b. nu dus mee bezig. De eerste items zijn in augustus 2014 op de markt gekomen bij twee fysieke winkels en een eigen webshop. Het was een try out om te kijken of de maten goed zijn en of er ruimte voor is en dat is er. Komende augustus moeten er weer nieuwe items komen en daarna zullen er vaker items verschijnen.”

Voor wat voor vrouw is vandriest m.o.b. gemaakt?

“Toch wel de 40-plus vrouw omdat ik dat zelf ook ben en ik geloof toch wel in dicht bij jezelf blijven.  Ik kijk dan ook niet naar wat andere merken doen, als je gelooft in wat je maakt en het is een mooi product dan zullen andere mensen dat ook wel zien. Vandriest m.o.b. zit niet onderaan de markt want als je ziet welke materialen ik gebruik kan je niet heel goedkoop zijn en ik wil geen concessies doen aan materialen en uitwerking. Het is voor damesmodewinkels die belangstelling hebben om ook af en toe iets nieuws in de winkel te hebben liggen.”

Ben je nog tegen problemen aangelopen?

“Eigenlijk helemaal niet. Ik wilde het ook nog even klein houden want de damesmode is niet mijn kant omdat ik altijd kindermode heb gemaakt. Ik lig daarom nu nog maar bij twee winkels maar dat is hartstikke goed gegaan. Beide winkels hadden een doorverkoop van 100 procent, dat heeft er ook mee te maken dat het weinig modellen waren maar het was dus wel goed en er zijn geen klachten op gekomen. Het was een hele mooie try out en nu kan ik door.”

“Ik hoorde verder dat het goede producten waren op het juiste moment. Het is basic maar er zit ook kleur bij en volgens mij gingen de gekleurde items ook het hardst. Het was een mooie toevoeging op wat de winkels al in hun collectie hadden.”

Hoe gaat de inkoop?

“Ik houd de ‘collecties’ – je praat eigenlijk niet meer over collecties – klein, dus per plukje komen er maar drie of vier modellen en als het op is dan komt er weer wat nieuws maar dat hoeft niet per se zomer of winter te zijn. Ik doe ook niet aan voororder, ik bestel de goederen en lever wat ik heb.”

Is fast fashion uit?

“Dat durf ik niet te zeggen want ik kan alleen maar naar mezelf kijken. Als je kijkt naar het proces van hoe iets gemaakt wordt, zo veel mensen hebben eraan gewerkt voordat het product in de winkel ligt. En om dan te bedenken dat het na vier á vijf maanden niets meer waard is omdat het uitverkoop is, ik vind dat niet meer van deze tijd. Als iets mooi is, waarom moet het dan in de uitverkoop. Dat is waar ik genoeg van heb en ik zoek iets om dat te doorbreken. Ik hoef niet een groot merk te worden maar ik wil iets maken waarmee ik mijn geweten kan sussen.”

Waar wil je dat vandriest m.o.b. over vijf jaar is?

“Ik wil uiteindelijk wel meer verkooppunten. Dat hoeven er niet zo veel te zijn, zeker niet boven de vijftig in Nederland. Ik hoop gewoon dat mensen tegen die tijd niet kunnen wachten tot er weer nieuwe items komen.”

Hoe gaat verder het met je kindermerken Bengh per principesse en Bor*z?

“Heel goed, de markt is niet heel makkelijk op het moment maar ik denk wel dat we een steady naam zijn in kindermodeland. Soms gaat het in Nederland wat minder, soms in het buitenland maar uiteindelijk is het wel een mooie, constante stroom.”