TOP

Hoe gaat het met Ibiza People? [interview] *

Bij Ibiza denk je al snel aan zomerse tops en zwierige jurken. Maar niets is minder waar bij het Nederlandse modelabel Ibiza People, dat vooral bekend is van de gebreide poncho’s.

“We zijn drie jaar geleden met Ibiza People begonnen als aanvulling op het merk BSF Ibiza dat op Ibiza ontworpen wordt en wij in Europa produceren en wereldwijd distribueren”, begint Sandra van Vliet, ontwerper van Ibiza People. “BSF Ibiza brengt vooral jurken en tops met een vleugje glamour. Het is tijdloos, vrouwelijk en sexy. Sommige items zijn superleuk voor Ibiza, maar te bloot voor Noord-Europa, maar wij selecteren de commerciële stijlen uit de collectie.”

Waarom wilden jullie daarnaast een eigen merk?

“Waar BSF ophoudt, begint Ibiza People. De merken vullen elkaar aan. BSF heeft alleen een zomercollectie, terwijl Ibiza People met een winter- en een zomercollectie komt. We begonnen Ibiza People met gebreide poncho’s, maar inmiddels brengen we ook gebreide jurken, vesten, tops, truien en zelfs broeken. In de zomer zijn het vooral fijne, luxe breisels en in de winter kiezen we voor warmere kwaliteiten . De prijzen van BSF liggen tussen €69,- en €129,- en die van Ibiza People tussen €129,- en €299,-. Beide merken brengen alles in één maat.”

Waarom heeft alles één maat?

“Het werkt heel makkelijk. Winkeliers vinden het ook perfect. Ze hoeven nooit maten in te kopen en blijven niet zitten met één maat S of XL. In het bedrijf hebben we allemaal verschillende maten en we passen allemaal de monsters door als ze binnenkomen. Zodat ik zie dat iedereen het ook echt past en dat het leuk staat.”

Wat is jullie bestseller?

“Onze klassieker: de royale poncho van merinos- en alpacawol met lange kwasten, waar Ibiza People bekend mee is geworden. We willen het aanbod poncho’s alleen maar uitbreiden, met nieuwe kleuren en breisels. Ik zie de poncho niet meer uit het straatbeeld verdwijnen. Vrouwen vinden het een makkelijk item en een goed alternatief voor de winterjas.”

Wat is de kracht van BSF en Ibiza People?

“De eigen stijl: vrouwelijk, stoer, draagbaar en comfortabel, met een klein vleugje glamour. Alle items zijn verkrijgbaar in één maat en we kunnen razendsnel leveren. We werken bijna niet op voororder, je kunt het hele jaar inkopen en bijbestellen. Je merkt dat sommige winkeliers deze werkwijze wennen vinden, omdat hun budget in het seizoen al op is. Maar onze vaste klanten houden nu budget voor ons over.”

Hoe gaat het?

“We hebben in totaal 300 verkooppunten in Nederland, waarvan sommige beide merken verkopen. Met BSF hebben we er zo’n 200 en met Ibiza People 150. Voor de verkoop werken we met een aantal agenten in Nederland. We zijn nu op een niveau dat we willen kijken waar we willen liggen en wat we onze klanten kunnen bieden. Ons plan is om nog selectiever te worden in de distributie en klanten beter te begeleiden en ondersteunen.”

En hoe gaat het buiten Nederland?

“We hebben op Show & Order in Berlijn gestaan en dat was een succes. We werken in Duitsland met een agent en we hebben er nu circa 50 klanten. Maar we kunnen er nog veel meer uitbreiden. Duitsers kijken en kopen heel anders dan Nederlanders, het gaat om veel grotere aantallen. De volgende stap is de beurs in Scandinavië en in de toekomst hopen we de rest van de wereld te veroveren.”

Uit de show van de wintercollectie 2015/2016 die Ibiza People op 21 september in Rotterdam gaf:

Ibiza People (2)Ibiza People (4)

Ibiza People (3)Ibiza People (5)