TOP

H&M sluit winkels VS tijdelijk, Jan Zeeman overleden, Nederlander nieuwe ceo Tommy Hilfiger

H&M sluit de winkels in de Verenigde Staten vanwege de gewelddadige protesten in het land, er staat sinds vandaag een Nederlander aan het roer van het moederbedrijf van Tommy Hilfiger en er komt geen doorstart voor Parfois. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 3 juni.

H&M sluit winkels VS uit solidariteit

H&M sluit tijdelijk bijna honderd van zijn winkels in de Verenigde Staten vanwege de gewelddadige protesten in het land. Dat doet de keten uit solidariteit met de betogers. Dat meldt Nu.nl. In een verklaring laat H&M weten ‘een gebroken hart’ te hebben en ‘kapot’ te zijn van de dood van de zwarte arrestant George Floyd. De Amerikaan stierf nadat een politieagent met zijn knie meer dan acht minuten op zijn nek leunde, terwijl deze geboeid met zijn buik op straat lag. Het heeft geleid tot een wereldwijde storm van protest. Naast de winkelsluitingen, wil H&M ook 500.000 dollar (ruim 447.000 euro) doneren aan mensenrechtenorganisaties.

App verkoopt geannuleerde kledingorders

In Engeland is een app gelanceerd, Lost Stock, die kledingstukken verkoopt die door de coronacrisis werden geannuleerd. Dat meldt onder meer The Guardian. Wereldwijd hebben veel modewinkels bestellingen van fabrieken in landen als Bangladesh gecancelled, nadat ze hun deuren sloten om verspreiding van Covid-19 te voorkomen. Daardoor stapelden de voorraden zich op in de fabrieken en kwam het werk van de fabrieksmedewerkers in één klap stil te liggen. Meer dan een miljoen fabrieksarbeiders in Bangladesh kregen niet betaald of verloren hun baan. Lost Stock steunt deze medewerkers door 37 procent van de opbrengst te doneren via de Sajida Foundation in Bangladesh. Een box bevat een mix aan kledingstukken waar de labels uit zijn gehaald en kost omgerekend zo’n 39 euro. Er zijn sinds de introductie twee weken geleden 68.000 boxen verkocht; het doel was 10.000 voor eind mei.

Oprichter Zeeman-winkels Jan Zeeman overleden

De oprichter van de textielsuper Zeeman, Jan Zeeman, is dinsdag overleden. Hij is 78 jaar geworden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt, meldt onder meer De Telegraaf. Zeeman werd in 1942 geboren in Velsen en opende in 1967 zijn eerste winkel in Alphen aan den Rijn. Inmiddels is de textielsuper uitgegroeid tot een discounter met 1300 winkels in zeven Europese landen. In 1999 droeg hij de dagelijkse leiding over en sinds 2014 is hij geen commissaris meer. Wel bleef hij eigenaar van het bedrijf.

Geen doorstart voor Parfois

Er komt geen doorstart voor de Nederlandse winkels van Parfois, meldt Retailnews op basis van het faillissementsverslag van de curator. Mede door de coronamaatregelen bleek het niet mogelijk om een geschikte overnamekandidaat te vinden. Het gaat om de drie zaken in ons land, die in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn gevestigd. Parfois is een Portugese mode- en accessoireketen die sinds 2017 actief is in Nederland. Het concern is vooral groot in Zuid-Europese landen en opende in twee jaar tijd zeven vestigingen. Na een voortvarende start ging de Nederlandse franchisenemer Parfection echter in 2018 over de kop. Onder meer het gebrek aan naamsbekendheid speelde de keten destijds parten.

Nederlander Martijn Hagman nieuwe ceo Tommy Hilfiger

De Nederlandse Martijn Hagman is de nieuwe ceo van Tommy Hilfiger, meldt Fashionnetwork. Hij volgt Daniël Grieder op die 23 jaar ceo is geweest van PVH Europe en Tommy Hilfiger. Grieder heeft nog niets over zijn toekomstplannen gezegd. Martijn Hagman, die meer dan twaalf jaar in verschillende financiële managementfuncties van de groep heeft gewerkt, werkte eerder bij accountantsbureau Ernst & Young. Vanaf 2014 werd hij financieel directeur van PVH Europe en Tommy Hilfiger Global. In 2017 nam hij ook de rol van operationeel directeur op zich.