TOP

Het coronavirus en de Nederlandse modebranche: ‘we zijn alert en voorbereid’

Nu het coronavirus zich langzaam begint te manifesteren in Nederland - ook in de Nederlandse modebranche – doen we een belrondje. Maakt de Nederlandse modeprofessional zich ernstig zorgen of valt het wel mee? En hoe kun je voorzorgsmaatregelen nemen? We spreken met Inretail, Modint en modemerk No Man’s Land, dat zijn productie in Italië uitvoert.

Patiënt nul is een mode-ondernemer uit Loon op Zand, Nike sluit het hoofdkantoor in Hilversum vanwege een besmette medewerker. Nu het coronavirus de kop opsteekt in Nederland, maken ook de brancheorganisaties zich klaar voor vragen.

Informatiepagina’s

Modint, de brancheorganisatie voor producenten, heeft inmiddels een aparte pagina op de website ingericht, waar meer informatie staat. Maar, zegt Joan van Ee, woordvoerder van Modint, het aantal vragen valt tot nu toe erg mee: “Het is redelijk rustig. We hebben een paar leden aan de lijn gehad die hebben gebeld voor meer informatie over leveringen, maar voor de rest is het rustig.”

Op de website adviseert Modint onder meer de door de overheid verstrekte hygiënemaatregelen in acht te nemen en verwijst het naar diverse instanties, zoals de Rijksdient voor Ondernemend Nederland.

“We willen onze leden goed geïnformeerd houden. We houden ook goed contact met onze logistieke partners, die korte lijnen hebben met leveranciers. We houden een vinger aan de pols”, zegt Van Ee. Twee collega’s van Van Ee zijn bereikbaar voor vragen, bijvoorbeeld over de juridische gevolgen.

Inretail: alert en voorbereid

Ook Inretail heeft een informatiepagina opgezet: Corona en de retail. Daar geeft de brancheorganisatie onder meer informatie aan leden over wat te doen bij zieke werknemers, hygienetips, werktijdverkorting en leveringsproblemen.

Volgens woordvoerder Paul te Grotenhuis reageert de modebranche tot nu toe nuchter. “We hebben vrijdagmiddag een mailing verstuurd naar onze leden. Vervolgens zat er welgeteld één vraag in onze mailbox en die ging over hygiëne. Wel hebben we een aantal vragen gesteld aan onze leden over dit onderwerp en daar hebben 55 ondernemers op gereageerd. De retail bekijkt het probleem nuchter. Maar het is wel spannend, zeker voor de gevolgen op de lange termijn. Dat is een onderwerp dat nu niet speelt, maar wel in de achterhoofden zit. Het is moeilijk daar nu iets over te zeggen, maar we houden vinger aan de pols.”

Elke ochtend bekijkt Inretail of er vragen zijn binnengekomen waar de brancheorganisatie iets mee moet. En Inretail heeft contact met anders organisaties in Nederland. “Woensdagochtend zitten we bij een overleg van MKB Nederland. Wellicht zijn er nog nieuwe protocollen die we nog niet kennen. We vinden het belangrijk om oren en ogen open te houden.”

No Man’s land

Salvatore Cascone van het vrouwenmodemerk No Man’s Land heeft ook geen last van de uitbraak van het virus. Hij bestiert zijn bedrijf vanuit Marken én in Ballò di Mirano, een plaats in de provincie Venetië. Het merk werkt met kleine, lokale Italiaanse producenten, zo schrijft No Man’s Land op de website. Maar Cascone zegt helemaal geen hinder te ondervinden van de uitbraak. “Wij zitten niet in de regio Lombardije, daar is het moeilijk. Maar bij ons gaat alles normaal. We hebben vrijwel al onze leveringen al binnen.”

Al met al lijkt het er dus op dat Nederlandse ondernemers niet in paniek raken door het virus.

Afgelaste handelsreizen

Een handelsmissie naar Noord-Italië is wel afgelast. Van 8 tot en met 11 maart zou er een delegatie naar Biella, Varese en Bergamo afreizen in het kader van een handelsmissie duurzame modebedrijven in Noord-Italië. Op de website staat dat de reis is afgelast wegens te weinig aanmeldingen, maar of dat komt door de uitbraak van het coronavirus is onduidelijk.

Werktijdverkorting

Als er sprake is van een situatie waarbij je je personeel tijdelijk niet of minder kan inzetten door bijvoorbeeld een epidemie, kun je een vergunning voor werktijdverkorting aanvragen bij het ministerie. Dan kun je tijdelijk een WW-uitkering aanvragen voor je werknemers.

Lees hier meer over werktijdverkorting

Overmacht: force majeur

Als er sprake is van overmacht bij het niet kunnen leveren van producten, dan kunnen leveranciers zich beroepen op een ‘force majeur-clausule’. En dat kan bijvoorbeeld betekenen dat contractuele verplichtingen kunnen worden opgeschort of dat de aansprakelijkheid voor niet-nakoming van de verplichtingen vervallen. En dat kan een flinke strop zijn. Inretail adviseert daarom te controleren of er in commerciële contacten sprake is van zo’n clausule, welke gevolgen dit kan hebben en of je ervoor verzekerd bent.

Meer informatie bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland