TOP

Zomereditie Modefabriek afgelast, grote omzetplus voor kleding en schoenen en Bangladesh-akkoord verlengd

De aankomende editie van Modefabriek (11 en 12 juli 2021) is gecanceld. Verder: kleding- en schoenenwinkels hebben flink geplust in april, het Bangladesh-akkoord is verlengd en in museum Ons' Lieve Heer op Solder is de tentoonstelling ‘Mode uit het Rijksmuseum in Huis’ te zien. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 31 mei.

Zomereditie Modefabriek gaat niet door

De zomereditie van Modefabriek, die op 11 en 12 juli 2021 zou plaatsvinden in Rai Amsterdam, gaat niet door. De langdurige onzekerheid rondom het coronavirus maakte het onmogelijk om exposanten en bezoekers de kwaliteit te bieden die ze gewend zijn, laat de beursorganisatie aan Textilia weten. De focus ligt nu op de Digital Fashion Week Europe, van 6 tot en met 8 juli 2021, die Modefabriek in samenwerking met Ciff en Fashion Cloud organiseert. Daarnaast staat voor het najaar van 2021 een live evenement op de planning, om het seizoen toch niet helemaal fysiek over te hoeven slaan. Verdere details worden op korte termijn bekend gemaakt. “We blijven met een positieve blik naar de toekomst kijken”, aldus de beursorganisatie. “We zien het als onze absolute verantwoordelijkheid om de branche weer live samen te brengen in januari 2022.”

Peek & Cloppenburg neemt Magasin du Nord over

Peek & Cloppenburg neemt de zeven winkels van de Deense warenhuisketen Magasin du Nord over, meldt Retaildetail. Magasin du Nord is alleen actief in Denemarken. Het gaat om de filialen in Kopenhagen, Lyngby, Roedovre, Fields, Odense, Aarhus en Aalborg. Ook hoort er een webshop bij. Met deze overname zegt Peek & Cloppenburg haar positie als ‘Europa’s leidende multi-brand omnichannel retailer’ te willen versterken. Na de ineenstorting van moederbedrijf Debenhams bleef het Deense bedrijf als zelfstandige entiteit opereren. Het Duitse Peek & Cloppenburg heeft 140 winkels onder de merken P&C en Anson in 15 landen. In Nederland heeft het modebedrijf winkels in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Ook heeft het concern een winkel geopend in Westfield Mall of the Netherlands.

Grote omzetplus voor kleding en schoenen

De detailhandel heeft in april 9,6 procent meer omgezet dan in april 2020, meldt het CBS in zijn maandelijkse update. Kleding- en schoenenwinkels zagen, evenals in de maand maart, hun omzetten stijgen ten opzichte van vorig jaar. Kledingretailers plusten zelfs 75,9 procent en schoenenwinkeliers 21 procent. Deze groei maakt de verliezen door coronacrisis echter niet goed; net als in maart 2020 leden de kleding- en winkels in schoenen en lederwaren in april 2020 ongekende omzetverliezen. De omzet van de kleding- en schoenenwinkels was in april 2021 nog aanzienlijk lager dan in april 2019.

Bangladesh-akkoord verlengd met drie maanden

Het zogeheten Bangladesh-akkoord, dat kledingfabrieken in het land veiliger moet maken, is met drie maanden verlengd. Dat meldt de NOS. Het akkoord zou vandaag eigenlijk na 8 jaar verlopen. Hoe het over drie maanden verder moet, is nog niet duidelijk. De onderhandelingen tussen kledingbedrijven en vakbonden verlopen moeizaam. Aanleiding voor het akkoord was de ramp rond Rana Plaza, een acht verdiepingen tellende fabriek in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Dat stortte op zaterdag 24 april 2013 in. Er vielen meer 1100 doden en 2500 gewonden. Er bleek van alles mis met de veiligheid van het gebouw. De publieke ophef over de ramp leidde tot een baanbrekend – want juridisch bindend – veiligheidsakkoord voor de Bengaalse kledingsector.

Uittip: tentoonstelling ‘Mode uit het Rijksmuseum in Huis’

Het Amsterdamse museum Ons’ Lieve Heer op Solder grijpt de versoepeling van de coronamaatregelen aan om hun tentoonstelling ‘Mode uit het Rijksmuseum in Huis’ onder de aandacht te brengen. “We hebben een prachtige tentoonstelling klaarstaan die nog niemand heeft kunnen zien”, zegt directeur Birgit Büchner in een persbericht. “Dat musea eindelijk de deuren weer mogen openen is echt een verademing. We zijn dolblij dat dit nu wel weer kan en we zijn er ook van overtuigd dat dit op een goede en veilige manier zal gebeuren.” De tentoonstelling bestaat uit een verzameling 19de-eeuwse kostuums uit het depot van het Rijksmuseum. Dergelijke kleding werd gedragen door de vrouwen en kinderen die hier naar de verborgen kerk gingen en is voor een groot deel nog niet eerder vertoond. De modetentoonstelling is gecombineerd te bezoeken met het stageatelier van het jonge modebedrijf Cruèl dat zich tevens in het museum bevindt. Oprichter en ontwerper William Ampofo begeleidt in het atelier vier mbo-studenten van de opleiding Fashion Design. Samen werken ze toe naar een speciale slow fashion collectie geïnspireerd op het museum en de 19de-eeuwse kostuums uit het Rijksmuseum. De tentoonstelling en het modeatelier zijn te bezoeken tot en met 7 november 2021.

Samsøe Samsøe lanceert collectie die niet is geverfd

Samsøe Samsøe komt met een nieuwe lijn sweatwear in de meest natuurlijke tint off white – geen enkel item is geverfd. Tijdens het productie proces van deze collectie is zowel minder water als minder chemicaliën gebruikt. Voor de nieuwe sweatwearcollectie, met de toepasselijke naam Undyed, hebben alle items de natuurlijke off white kleur van ruw katoen en de stof is minimaal bewerkt, vertelt hoofddesigner Gitte Wetter in een persbericht. “De stof heeft slechts één wassing ondergaan om de vezels te reinigen, te stabiliseren en ze een voorbehandeling tegen krimp te geven.” Het merk bespaart zo per kilo geproduceerde stof tachtig liter water, wat neerkomt op een besparing van 480.000 liter water. Daarnaast zegt het merk dat er 80 procent minder chemicaliën nodig zijn. Verder meldt het merk dat er biologisch katoen is gebruikt met een GOTS-certificering en worden arbeiders eerlijk beloond.

Foto: Rebekka Mell voor museum Ons’ Lieve Heer op Solder