TOP

Givenchy stopt met coutureshows

Givenchy wordt weer superexclusief. Het designerlabel stopt met coutureshows en brengt in het vervolg maar tien stijlen per collectie. Is het een reactie op de zware prestatiedruk van couturewereld?

Givenchy gaat weer terug naar een ouderwetse werkwijze; het uitnodigen van klanten om de collectie van dichtbij te bekijken. Dat betekent geen drukte en chaos meer die de catwalkshows met zich mee brengen. Daarnaast worden ook de collecties van het luxe modehuis kleiner. In plaats van tientallen couturestuks brengt het designerlabel nog maar tien stijlen per collectie uit.

Het is een opvallende stap die Givenchy zet, waar heel waarschijnlijk meerdere ontwerpers in zullen volgen. Al langer klagen bekende modehuizen over de enorme werkdruk die de steeds sneller op elkaar volgende seizoenen met zich meebrengen. Ontwerper Alexander Mcqueen zou zelfs om deze reden de hand aan zichzelf hebben geslagen.

Ook is de exclusiviteit aangetast door modeketens als H&M en Zara, die de catwalktrends direct naar de eigen collecties vertalen. Het ziet er naar uit dat de eerste stap vanuit de couturewereld is gezet naar niet alleen meer exclusiviteit, maar ook een nieuw moderitme met minder collectie per seizoen.