TOP

GfK regiocijfers: bestedingen in heel Nederland gedaald

In het afgelopen half jaar (augustus 2012 tot en met januari 2013) zijn de totale bestedingen aan kleding in Nederland gedaald (-6%). In alle regio's zijn de bestedingen gedaald; de grootste daling kwam voor in het zuiden van het land. Dat blijkt uit de regiocijfers van GfK Panel Services.

In het zuiden van Nederland daalden de bestedingen aan kleding in het half jaar van augustus 2012 tot en met januari 2013 volgens de regiocijfers van GfK Panel Services met 10%. In de andere regio’s daalden de bestedingen ook, weliswaar iets minder sterk dan in het zuiden: in het oosten met 8%, in de drie grote steden met 5%, in de rest van het westen met 4% en in het noorden met 3%.

Gemiddeld besteed bedrag per koper

In het westen (exclusief de drie grote steden en agglomeraties) en het zuiden besteedt men gemiddeld per koper meer aan kleding dan in andere regio’s, met respectievelijk €410 en €406 per koper. In het noorden geeft men het minst uit (€371). In de drie grote steden en in het oosten ligt het bedrag op €383.

Mannenmode

In het afgelopen half jaar zijn de bestedingen aan mannenmode het sterkst gedaald (-10%). In het hele land zijn de bestedingen gedaald met percentages tussen 12 en 19%. Alleen in het district rest west zijn de bestedingen aan mannenmode ‘slechts’ licht gedaald (-2%).

Vrouwenmode

De bestedingen aan vrouwenmode zijn met 4% gedaald. Deze daling wordt met name veroorzaakt door een daling van de bestedingen in het zuiden (-9%) en de rest van het westen (-6%). In de grote steden en het noorden namen de uitgaven aan vrouwenmode zelfs iets toe (respectievelijk met 2% en 4%).

Kindermode

De bestedingen aan kinderkleding zijn in het betreffende half jaar licht gedaald (-3%) ten opzichte van augustus 2011 tot en met januari 2012. In tegenstelling tot de rest van het land zijn de bestedingen in de drie grote steden sterk gestegen (21%).  

Bodyfashion

De bestedingen aan bodyfashion zijn ook gedaald  (-8%) in dit half jaar. Deze daling wordt met name veroorzaakt door een daling van bestedingen van inwoners uit de drie grote steden (-11%) en de districten oost en zuid (-15%). In het district rest west zijn de bestedingen echter gestegen met 5%.

Verklaring

De drie grote steden zijn Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Rest west wordt gevormd door Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht (exclusief de bovengenoemde steden). De regio Noord bestaat uit Groningen, Friesland en Drenthe. Oost wordt gevormd door de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland. Zuid bestaat uit Zeeland, Noord Brabant en Limburg.