TOP

Genomineerden Dutch Retail Experience Awards bekend, steden in crisis door corona en kopen fans de HEMA?

Welke winkels zijn genomineerd voor de Dutch Retail Experience Awards? Verder gaat Inretail in gesprek met bestuurders van grote steden over de coronacrisis en doen fans van de Hema de directie een voorstel. Dit en meer in het nieuwsoverzicht van vrijdag 10 juli.

Genomineerden Dutch Retail Experience Awards bekend

Het duurzame modebedrijf Goodbrandz organiseert dit jaar voor de achtste maal de Dutch Retail Experience Awards en heeft de genomineerden voor 2020 bekend gemaakt. Grote weidewinkels als Voorwinden in ’s Gravendeel en Van de Belt Modewereld in De Wijk staan op de nominatielijst naast kleinere lokale spelers als Mensroom in Eindhoven en Van Dort in Bilthoven. In totaal maken meer dan 40 retailers kans op een award uit vijf catergorien. Een overzicht van alle genomineerden en de jury vind je hier.

‘Grote steden in diepe crisis door corona’

Nederlandse binnensteden zien hun bezoekersaantallen kelderen door de coronacrisis. Brancheorganisatie Inretail vreest enorme kaalslag en gaat met dertien stadsbesturen om tafel om het tij te keren. “We zien al een tijdje dat met name grote steden het zwaar hebben’’, zegt woordvoerder Paul te Grotenhuis van Inretail tegen het Dagblad van het Noorden. “De dorpen redden zich aardig omdat inwoners daar toch veel bij lokale ondernemers blijven kopen. Maar typische winkelsteden missen echt hun toeristen en dagjesmensen. De vraag is: hoe kunnen we op een veilige manier weer wat meer aanloop stimuleren?” De eerste stad waarmee de brancheorganisatie in gesprek is gegaan is Groningen, De komende weken staan andere grote steden als Utrecht, Eindhoven en Den Bosch op het programma.

Overname Hema door fans?

HoudeHema en WeloveHema hebben samen een plan ontwikkeld om het noodlijdende Hema over te nemen. Dat melden ze in de Volkskrant. De twee burgerinitiatieven willen dat klanten, werknemers en franchisenemers via een coöperatie de mogelijkheid krijgen om een aandeel in de warenhuisketen te kopen of een geld te lenen. Volgens de organisatie hebben zo’n tienduizend mensen aangegeven interesse te hebben. Het gaat om gemiddeld 560 euro per persoon. Het plan wordt komende week naar de directie van Hema gestuurd.

Eigen Wijs Mode failliet, maar nog open

De keten Eigen Wijs Mode met zaken in Oss, Uden, Veenendaal en Malden is door de Bossche rechtbank failliet verklaard. De winkels blijven vooralsnog wel gewoon geopend, meldt het Brabants Dagblad. Het gaat al langer niet niet goed met Eigen Wijs Mode, voor vrouwen met een grotere maat. De keten sloot dit jaar al een vestiging in Den Bosch en Breda. Volgens waarnemend curator Jelle Beerens heeft de coronacrisis ‘de boel bespoedigd’. De winkels blijven voorlopig nog open terwijl er naar een potentiele overnamekandidaat wordt gezocht.


Foto: Marco Verch via Flickr / CC BY 2.0