TOP

Geen boetes voor online plaatsen filmpjes dieven

De Tweede Kamer ziet niets in een nieuwe wet waarmee mensen die foto's en filmpjes van criminelen op internet zetten een torenhoge boete kunnen krijgen.

Om zo’n wet was gevraagd door het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Met boetes die kunnen oplopen tot 25.000 euro wil het CPB afdwingen dat de privacy wordt gerespecteerd, ook die van verdachten. De organisatie stelt dat alleen politie en justitie verdachten mogen opsporen en dat klopjachten van burgers via internet moeten worden bestreden.

Kansloos

De Tweede Kamer ziet echter niets in het plan. ‘De omgekeerde wereld’, ‘kansloos’, ‘totaal ridicuul’ en een ‘volstrekt verkeerd signaal’ zijn termen die genoemd werden door kamerleden. Inmiddels is aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid & Justitie om opheldering over de nieuwe wet gevraagd.

Identiteit

Voorlopig kunnen mensen die het slachtoffer zijn geworden van diefstal of een overval dus nog gewoon foto’s en filmpjes van de verdachte op internet plaatsen, bijvoorbeeld in de hoop op tips over de identiteit van de dief.