TOP

Fonds voor coronaschuld, retail pas in 2022 volledig hersteld en Sissy-Boy lanceert collectie met De Huismuts

Het kabinet komt met een fonds voor ondernemers die met een coronaschuld blijven zitten. ABN Amro verwacht dat de omzetten in de retail in 2022 weer volledig hersteld zijn. En Sissy-Boy lanceert een capsulecollectie in samenwerking met influencer De Huismuts. Dat en meer in het nieuwoverzicht van 14 september 2021.

Fonds voor ondernemers met coronaschuld

Demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma (Sociale Zaken) presenteert een fonds dat ondernemers die met een coronaschuld blijven zitten kan helpen uit de rode cijfers te komen. Dat schrijft De Telegraaf. Daar zegt hij: “Ik denk dat bij veel ondernemers het zwaard van Damocles erboven hangt”, verwijzend naar de uitgestelde belastingen die nog moeten worden afgelost en het stoppen van de steun per oktober. Om ondernemers te helpen, heeft het kabinet een waarborgfonds voor schulden opgezet. Gemeentes kunnen daar aanspraak op maken als zij ondernemers een saneringskrediet aanbieden. Alle schulden worden dan overgenomen door de gemeente en de ondernemer heeft nog maar één partij met wie hij de schuld moet afhandelen. Het middel bestaat al langer, maar wordt weinig gebruikt omdat gemeentes huiverig zijn voor de risico’s. Daarom investeert de overheid 30 miljoen euro in dit fonds voor gemeentes. Het fonds gaat naar verwachting dit najaar van start. In een achtergrondverhaal in Textilia belichten we afgelopen zomer al het probleem van de coronaschulden waar veel ondernemers mee blijven zitten.

ABN Amro: retail pas in 2022 volledig hersteld

De Nederlandse economie lijkt zich sneller te herstellen dan verwacht na de klappen van de lockdowns en de coronacrisis. Dat blijkt uit de ABN Amro Sectorprognose 2020-2021. Maar de verschillen tussen sectoren zijn groot. Zo blijven fysieke winkels kwetsbaar door de sterke groei van online in 2021 (+25 procent). ABN Amro verwacht dat voor de retail sprake zal zijn van een lichte omzetdaling in 2021 (-0,5 procent), om in 2022 (+ 1,5 procent) terug te veren naar het niveau van vóór corona. Voor kledingwinkels is de prognose beter en wordt gerekend op 4% groei in 2021 en 7% in 2022 en voor schoenen op respectievelijk 2% en 4%. Daar moet wel de kanttekening bij gemaakt worden dat de klap voor deze branches in 2020 groot was. ABN voorziet dat platformbedrijven en webwinkels door de vraag naar gemak en lage prijzen de komende jaren fors verder groeien. Voor onlineverkopen verwacht ABN dan ook een groei van 25 procent in 2021 ten opzichte van 2020. Tot slot kunnen personeelstekorten een rem vormen op het herstel. Aan het eind van het tweede kwartaal zijn er 52 procent meer openstaande vacatures dan in het eerste kwartaal van 2021, laat uitkeringsinstantie UWV weten. En aan het begin van het derde kwartaal van 2021 geeft ruim 15 procent van de ondernemers in de detailhandel aan belemmeringen te ervaren als gevolg van een personeelstekort. Deze percentages zijn vergelijkbaar met die uit 2019, terwijl in het tweede kwartaal van 2021 deze percentages slechts 5 en 8 procent bedroegen.

Sissy-Boy lanceert capsulecollectie met De Huismuts

Sissy-Boy lanceerde afgelopen week de eerste capsulecollectie in samenwerking met Rachel van Sas, beter bekend als De Huismuts. Het designteam van Sissy-Boy ontwikkelde samen met de influencer, bekend van haar bohemian stijl, een mix van woonaccessoires en fashion, inclusief items voor kinderen. De collectie is geïnspireerd op haar Indonesische roots en centraal staat een op batik geïnspireerde print die terug te vinden is in zowel de woonaccessoires als de kleding. Warme tinten gecombineerd met elementen uit de jungle vormen de inspiratie voor onder andere velvet kussens, geurkaarsen, een poef met animalprint, een maxi-jurk en rokjes voor vrouwen en kinderen. De collectie is online en in de Sissy-Boy winkels verkrijgbaar.

‘Winkelgebied in binnenstad zal compacter worden’

Het winkelgebied in de binnensteden zal in 2030 veel compacter zijn dan nu en meer woningen omvatten. Dat schrijft Retail Trends. Volgens directeur Huib Lubbers van Bureau RMC is in de afgelopen tien à vijftien jaar door de opkomst van e-commerce de behoefte aan fysieke winkels afgenomen. “De komende jaren zal dat nog verder afnemen, met misschien wel twintig tot dertig procent.” Zo’n beetje alles wat winkels in de binnenstad aanbieden, kan ook online worden gekocht. Winkelen zou volgens Lubbers dan ook niet de primaire functie van de binnenstad moeten zijn. Hoogleraar Zef Hemel wijst erop dat de afgelopen decennia veel publieke functies uit de binnensteden zijn verdwenen, zoals postkantoren, rechtbanken, musea en stadhuizen. Het is volgens hem belangrijk om weer andere functies dan retail naar de binnenstad te brengen. De mix van functies is volgens de deskundigen belangrijk en daar horen ook woningen bij. Lubbers: “De commerciële ruimten die vrijkomen, zullen voor een groot deel worden ingenomen door woningen.” Ook Gertjan Slob van Locatus stelt dat woongebieden zullen oprukken richting het centrum van de stad. “Het echte centrum zal er nog steeds zijn, maar het zal gemengder zijn dan het nu is.”

Vier mode-iconen in het theater

Dit najaar kun je in het theater luisteren naar de persoonlijke verhalen van vier mode-iconen uit verschillende tijdperken: Fong Leng, Frank Govers, Marlies Dekkers en Daily Paper. Dit onder de noemer de Catwalk Club, een nieuwe serie theatrale monologen over mode, nachtleven en identiteit. De iconen worden gespeeld door respectievelijk Bo Bojoh, Vastert van Aardenne, Dewi Reijs en Fahd Larhzaoui in clubs die spraakmakend waren in die tijd: Richter, Paradiso, Roxy en Bitterzoet.  Het publiek krijgt voor de clubavonden een dresscode mee om de clubsfeer en de periode extra kracht bij te zetten.

Dit programma is de avondprogrammering bij de tentoonstelling Maison Amsterdam in De Nieuwe Kerk, van 18 september 2021 tot 3 april 2022. De tentoonstelling laat met meer dan 150 creaties een overzicht zien van 250 jaar modegeschiedenis in een Amsterdamse context. Met historische topstukken uit de modecollectie van het Amsterdam Museum in combinatie met hedendaags design. Van bekende couturiers uit de vorige eeuw als Edgar Vos, Frank Govers, Frans Molenaar en Max Heymans tot ontwerpers van nu zoals Bas Kosters, Iris van Herpen, Jan Taminiau, Viktor & Rolf, Ninamounah en Patta. Ook wordt Amsterdam als denim hoofdstad belicht. De tentoonstelling zou oorspronkelijk in september 2020 opengaan, maar is toen met een jaar uitgesteld vanwege de coronamaatregelen.

Beeld: Sissy-Boy